Jaume Gramona reivindica el cava català de qualitat per a qualsevol àpat i ocasió

990

L’enòleg Jaume Gramona va pronunciar una xerrada, aquest dijous al vespre a l’Espai Bombolles, per defensar l’existència d’una producció de cava català de qualitat, envellit amb temps, fet amb tècniques tradicionals i maridable amb tot tipus de menges. La vetllada, inclosa en les activitats dels Racons del Vimart, es va celebrar al teatre d’El Progrés i va congregar 110 persones. Les explicacions de l’enòleg van ser acompanyades per un tast de cinc caves i el maridat amb quatre plats confeccionats pel restaurant Aqqua i la pastisseria Artigues.

La xerrada volia mostrar que, més enllà dels caves joves, frescos i afruitats que solen acompanyar les postres a les llars catalanes, existeix una altra producció d’escumosos de qualitat que han passat llargues èpoques d’envelliment. “A Catalunya produïm 250 milions d’ampolles l’any i un 3% són grans reserva. Volem assolir el 20%, perquè ens hem de creure que estem entre els millors escumosos del món i que podem fer un producte irrepetible. Les petites caves, i també les grans, estan canviant de mentalitat”, va explicar Gramona.

Caves d’aromes variats per maridar amb tot tipus de menges

Per demostrar-ho, l’enòleg -que des de fa anys treballa amb producció ecològica- va fer degustar cinc productes de més de 30 mesos d’antiguitat, dels anys 2013, 2011, 2007, 2005 i 2001. Va explicar l’ús de tècniques tradicionals com el tiratge de suro, el procés dins de cada ampolla i la deteriorització del líquid fins a assolir “aromes de moka, de cafè, de cacau, de mel o de fruita seca”. Com a conseqüència d’això, explicava, “volem demostrar que el cava es pot degustar al llarg de tot un àpat i no només a les postres, i també en qualsevol altre moment, sol o en companyia”.

A l’altra part del maridatge es van posar sobre la taula quatre propostes gastronòmiques d’establiments martorellencs. El Restaurant Aqqua va servir un humus de cigrons i un guisat de mandonguilles amb sípia, mentre que la pastisseria Artigues va aportar el toc dolç amb una tarta Sacher i un pastís de fruita fresca amb nata.

Gran resposta a la cita

L’acte, presentat per Xavi Zamarra, propietari de l’establiment el Celler d’en Xavi, va reunir 110 persones, superant la previsió inicial de fer-lo en petit format. Entre els presents hi va ser l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i diversos regidors del consistori.