Joan Vergés: “Dalí no només era pintor: pensava, escrivia i es va inspirar en Pujols”

2160
Joan Vergés, autor del llibre 'Dalí; pensameny i escriptura'
Joan Vergés, autor del llibre 'Dalí; pensameny i escriptura'

La Fundació Francesc Pujols va acollir aquest dijous la presentació del llibre Dalí: escriptura i pensament, un recull de ponències fetes per experts en la trajectòria de l’artista figuerenc l’any 2012 i coordinades pel Doctor Joan Vergés. L’obra posa de relleu l’interès de Salvador Dalí per la filosofia i la ciència i com aquestes disciplines van influir en la seva obra pictòrica. L’acte va ser presidit pel primer tinent d’alcalde Adolf Bargués i per Joan Cuscó, un dels ponents de l’obra i alhora expert en l’obra de Francesc Pujols.

Foto: Llibert Claver

La cara menys coneguda del pintor surrealista Salvador Dalí, la de pensador i amant de la filosofia i de la ciència, queda reflectida en aquesta obra editada enguany per la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona. El seu director, Joan Vergés Gifra, n’ha estat el coordinador, i explicava que “és el resultat d’un simposi fet a Figueres l’any 2012, en el que 13 experts d’arreu del món aporten la seva visió i parlen de Dalí des de la seva vessant de filòsof i pensador”.

Vergés va explicar que “hi ha pintors que només pinten i prou, però Dalí no era d’aquests: al darrere de les seves obres hi ha un barrinar que s’intueix en les seves pintures. Va ser un personatge que escrivia, tot i que aquesta faceta no se li reconegués prou. Es va interessar per la cultura alta, pel pensament i la ciència, i va ser seguidor de diverses corrents”. I ho va il·lustrar amb un exemple: “el seu pare deia que escrivia millor que no pas pintava, i ell mateix havia reconegut que potser era veritat”.

Joan Vergés, coordinador del llibre 'Dalí: escriptura i pensament'

Dalí, un admirador de l’obra de Pujols

La presentació del llibre a la Torre de les Hores no és casual, per Vergés: “Dalí i Pujols són personatges amb afinitats. Dalí llegia Pujols i el va considerar sempre un gran filòsof, i d’alguna manera Francesc Pujols va apadrinar-lo i el va ajudar a que tingués més reputació”. Mostra d’això és “el fet que el pintor dissenyés el seu teatre-museu com un homenatge a Pujols. Per això, a l’entrada, hi ha plantada una olivera acompanyada d’una inscripció amb la seva coneguda frase el pensament català rebrota sempre i sobreviu als seus il·lusos enterradors‘.

Joan Vergés, coordinador del llibre 'Dalí: escriptura i pensament'