Díaz: “Vull despertar consciències i centrar-me en les víctimes, les grans perdedores de les guerres”

1403
Vicente Díaz, periodista
Vicente Díaz, periodista

Un noi que munta amb perícia un kalàixnikov a la capital de Síria, gihadistes vinguts d’arreu per a combatre amb l’Estat Islàmic, voluntaris espanyols que donen suport a l’exercit del Kurdistan, carrers derruïts i presoners als camps de refugiats. Aquests són els protagonistes de les fotografies que el periodista Vicente Díaz (Sevilla, 1964) recull a l’exposició Enviant armes, rebent refugiats. El corresponsal ha fet aquest dijous una visita guiada a la mostra temporal, produïda per Museus de Martorell, que es pot visitar fins el 28 de maig a La Caserna. Hi ha assistit el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, i la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera.

Enviant armes, rebent refugiats vol posar de manifest la guerra que s’està lliurant contra els terroristes a l’Iraq i Síria, i conscienciar de les conseqüències i el patiment que aquest conflicte provoca entre la població civil. “L’estrella de l’exposició és la fotografia d’un noi de 9 anys, fill d’un comandant, qui amb un somriure d’orella o orella munta i desmunta un kalàixnikov a la ciutadella antiga d’Alep, al nord de Síria, amb molta precocitat”, ha explicat.

Vicente Díaz, periodista
'Enviant armes, rebent refugiats'
‘Enviant armes, rebent refugiats’

“Com més llarga és la guerra, més joves són els guerrillers que hi lluiten. A l’est d’Alep, un grup de joves posa amb les seves armes creient-se adults”, resa el peu de foto d’una altra de les imatges. Combatents Jabhat-al-Nusra que “estrenen armes i uniforme”, provinents d’altres conflictes del nord d’Àfrica, Afganistan o l’Iraq, per sumar-se a la causa de l’Estat Islàmic. Entre bromes, Vicente Díaz s’hi guanyava la seva confiança intercanviant càmera per fusell.

'Enviant armes, rebent refugiats'
‘Enviant armes, rebent refugiats’

Joan i Simó són dos espanyols voluntaris que estan lluitant amb els peixmergues, l’exercit del Kurdistan, la regió autònoma al nord de l’Iraq. Altres imatges mostren com els refugiats d’aquella zona fugen de les atrocitats que els terroristes cometen contra el seu poble. La càmera de Vicente Díaz també ha captat mirades infantils que deixen veure els estralls de la guerra a Síria, quan se’n complien sis anys. “Unes ferides que no tornaran a tancar-se”.

'Enviant armes, rebent refugiats'
‘Enviant armes, rebent refugiats’

A la frontera turca i síria, al nord de l’Iraq, l’Alt Comissionat per als Refugiats de les Nacions Unides (ACNUR) va improvisar un camp de refugiats per als yazidites que havien aconseguit escapar de la invasió de l’Estat Islàmic. La carpa va entregar-la a una família nombrosa per intentar mantenir-la unida.

'Enviant armes, rebent refugiats'
‘Enviant armes, rebent refugiats’

La majoria d’instantànies les va realitzar fa dos anys, i les preses a Alep i Síria són de l’estiu passat. El proper 14 de juny pensa viatjar a Mossul i creuar a Síria per centrar-se en l’ofensiva de Raqqa, la capital d’Estat Islàmic. “Allà hi ha l’exèrcit americà, el turc, el kurd, els peixmergues i els iraquians, un terreny abonat per a que esclatin els conflictes, encara que vulguin fer front comú contra l’Estat Islàmic”. Tot i això, Díaz creu en la possibilitat de desmembrar els terroristes. Assegura que “el màxim oponent és l’exercit sirià de Bashar al-Assad, recolzat per països com Rússia, Xina o Iran. EUA i Europa estan intentant negociar-li uns sortida honrosa, i establir una mesa de negociacions per a formar govern, reconstruir el país i retornar-hi els cinc milions de persones que han hagut de fugir-hi”.

Vicente Díaz, periodista

Llicenciat en periodisme per la Universitat de Sevilla, Vicente Díaz treballa des de fa 25 anys als serveis informatius de Canal Sur TV. Ningú no l’envia a cobrir la guerra. És la seva vocació la que l’impulsa a demanar permisos i aprofitar vacances per a viatjar-hi com a freelance i explicar els horrors bèl·lics. Confessa que la cobertura de la guerra de Bòsnia-Herzegovina va ser la que li va “inocular aquest verí”. Des d’aleshores, cada any s’escapa a regions en conflicte, deixant feina i família, amb un únic objectiu, “cridar les consciències i centrar-me en les víctimes, que són les gran perdedores de les guerres”.

Vicente Díaz, periodista

Una producció de Museus de Martorell

Enviant armes, rebent refugiats és una exposició produïda per Museus de Martorell, amb motiu de la Setmana del Refugi Antiaeri, comissariada per la tècnica de Museus, Mar Camacho. “Vam pensar que Vicente Díaz tenia bon material per explicar què significa ser reporter de guerra, ser refugiat, apropar amb les seves imatges una quotidianitat que a ulls d’aquí sembla impossible”, ha dit Sergi Corral, regidor de Cultura, Museus i Patrimoni.

Sergi Corral, regidor Museus

La mostra es pot visitar fins el 28 de maig al Centre d’Interpretació Històric-La Caserna. Dijous i divendres, de 18.00 a 20.00h; dissabtes, diumenges i festius, de 12.00 a 14.00h.