Catalunya, terra de vi és el títol d’un llibre escrit a vàries mans que s’ha presentat aquesta tarda a la Torre de les Hores dins dels Racons del Vimart, a la Festa del Roser. Ho ha fet un dels autors, el periodista abrerenc especialitzat en gastronomia Josep Sucarrats. L’ha acompanyat a la taula presidencial l’editor Ramon Nadal i el regidor de Cultura, Andreu González.
És una obra d’Andana Edicions i Propostes Culturals, editada en català, castellà i anglès, i que va sortir a la llum ara fa un any. Conté més de 300 pàgines que inclouen un pròleg del sumiller Josep Roca; fotografies de Maria Rosa Ferré; il·lustracions de Lluís Masachs i textos de dotze periodistes, escriptors o persones que tenen una forta vinculació amb el vi.
L’obra reivindica que el vi català que es fa avui en dia és més bo que mai, que aquesta és una afirmació tangible i que no es pot entendre Catalunya sense un paisatge com el de la vinya, impregnat de valors socials, culturals, històrics, estètics i espirituals. “Dona una visió actualitzada del món del vi i reflecteix aquesta diversitat com a regió vinícola” apunta Sucarrats. L’obra s’estructura en dotze capítols, un per cada DO, i cadascun l’ha escrit una persona diferent.
Reproductor d'àudioJosep Sucarrats, coautor del llibre
Cada capítol disposa d’una fitxa tècnica comuna amb les dades bàsiques de la DO, però seguidament, els escrits gaudeixen “d’una heterogeneïtat màxima”, destaca el coautor. N’hi ha de caire més històric, literari, gastronòmic o periodístic, segons el cas.
Reproductor d'àudioJosep Sucarrats, coautor del llibre
A Sucarrats li van encarregar el capítol dedicat a la DO Catalunya. Creada als anys 90 del segle passat, és la més peculiar i particular de totes, “perquè no se circumscriu a cap territori, sinó que està repartida per àrees vinícoles de tot el país, que de vegades fins i tot se solapen amb els d’altres DO’s”.
El periodista i gastrònom afegeix que aquesta DO vol ser “molt innovadora, per experimentar amb cupatges de varietats diferents d’arreu de Catalunya i amb tècniques i vins més innovadors que les altres. Si alguna DO reflecteix la diversitat i la riquesa és aquesta”.
Reproductor d'àudioJosep Sucarrats, coautor del llibre
Sucarrats, actual director del projecte Arrels i anteriorment de la revista Cuina, és abrerenc, però amb forts vincles amb Martorell per la banda de la seva família materna. Per ell, el Roser és una festa de forts vincles: “La meva família sempre hi ha tingut una parada. Això fa que la conegui molt de dins i que me l’estimi, també”, i en reconeix el mèrit: “Que Martorell hagi convertit la identitat vinícola del seu passat en una atractiu del present ha estat una bona idea. Sempre ha funcionat bé”.
Reproductor d'àudioJosep Sucarrats, coautor del llibre
En l’edició d’enguany del Roser, Sucarrats ha près part en dues activitats més dels Racons del Vimart: el ‘Varietats Recuperades’ del passat dilluns i el ‘Vins Rebels’ d’aquest dimecres al vespre. Dos tasts de vins celebrats a la Casa de Cultura de La Vila.