Joventut difon la campanya ‘Talla Ja! amb les violències masclistes’

248

Coincidint amb el Dia Internacional contra la Violència Masclista, un any més, la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Martorell participa en la campanya ‘Talla Ja! amb les Violències Masclistes’,  promoguda pel Servei Comarcal de Joventut del Consell Comarcal del Baix Llobregat. La campanya es desenvolupa simultàniament per part de les àrees de joventut de la majoria de municipis de la comarca.

A la nostra població, la campanya es duu a terme a les xarxes socials i a l’Espai Jove Punt Nord amb la distribució del material de promoció: Xapes, adhesius, calcomanies i el joc de cartes ‘Jo Mai Antimasclista’ que d’una forma lúdica fa reflexionar els adolescents i joves sobre conductes i actituds masclistes. La promoció també es desplega als patis dels instituts a través del Programa d’Informació i Dinamització als Centres d’Educació Secundària (PIDCES).

La campanya ‘Talla Ja! amb les Violències Masclistes’ del Servei Comarcal de Joventut del Baix Llobregat torna aquest 2024 amb novetats destinades a sensibilitzar el jovent de la comarca sobre la violència masclista. Una de les principals propostes és l’ampliació del joc de cartes ‘Jo Mai Antimasclista’, ara amb sis cartes noves enfocades a adolescents de 12 a 14 anys. Aquestes cartes, dissenyades amb la col·laboració de dinamitzadors i el Consell de Dones, fomenten reflexions crítiques sobre experiències sexoafectives, comunitàries i d’oci. Es distribueixen 200 paquets amb aquestes ampliacions als municipis per enriquir les activitats al voltant del Dia Internacional contra la Violència Masclista.

Així mateix, s’han repartit xapes amb el lema ‘Baix Llobregat 100% feminista’, aprofitant el disseny que es va realitzar dins de l’estratègia ‘Construïm espais feministes’. Aquesta col·lecció anual anima el jovent a visibilitzar el seu compromís amb la igualtat a través de peces de roba i complements. A més, aprofitant la popularitat de les xarxes socials entre els i les joves, la campanya també inclou stickers temàtics elaborats per joves i professionals del Consell Comarcal, per promoure missatges feministes en plataformes com WhatsApp.

Un altre element visual són les calcomanies amb dissenys que simbolitzen el rebuig a les violències masclistes, aprofitant l’interès del jovent pels tatuatges com a forma d’expressió personal. Tot aquest material es complementa amb un cartell renovat i continguts gràfics per fer difusió tant en espais físics com digitals.

El 78% de les dones de la comarca han patit violència masclista

Tot i que en els darrers anys hi ha hagut avenços en coeducació i les persones joves disposen de més eines per identificar i denunciar actituds masclistes, les dades disponibles mostren que aquestes violències segueixen presents. A nivell comarcal, l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat assenyala que un 78,2% de les dones d’aquesta zona han patit violència masclista en algun moment de la seva vida, destacant la violència sexual (66,6%) i la psicològica (48,8%). També s’ha observat un augment de les violències digitals, amb un 29,3% de casos el 2021. A més, gairebé la meitat dels agressors tenien menys de 34 anys, i un 38,2% de les víctimes eren menors d’edat.

Les violències masclistes són una problemàtica estructural amb implicacions profundes en la vida de les dones, especialment en les més joves. Les dades posen de manifest la necessitat de continuar treballant per prevenir i visibilitzar aquestes violències, a més de promoure mecanismes efectius de denúncia i suport a les víctimes. Tot i els avanços, queda molta feina per fer per garantir una societat lliure de discriminacions i desigualtats de gènere.