El CEM es pregunta per la vigència de la construcció en pedra seca en una xerrada

219

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) organitza divendres 29 de novembre (19.00h) a la Farmàcia Bujons la xerrada ‘Pedra seca: barraques, marges i camins. Un món sense ciment’. El vicepresident de l’entitat Alfred Mauri parlarà d’aquesta tècnica constructiva històrica i de la seva possible vigència actual. L’activitat s’emmarca en la 5a Setmana de la Pedra Seca, que se celebra arreu de Catalunya del 22 de novembre a l’1 de desembre.

El CEM s’adhereix per tercer any consecutiu a aquesta iniciativa creada el 2020 per l’Associació per al desenvolupament rural integral (ADRINOC) i que actualment capitanegen l’Ajuntament de Torrebesses i l’Associació de Micropobles de Catalunya. Aplega una xarxa d’entitats, col·lectius i voluntaris que treballen per al manteniment i divulgació de la pedra seca, tècnica constructiva per a fer murs, barraques i cabanes basada en encaixar i amuntegar pedres sense l’ús de cap ciment que les enganxi.

Mauri explica que divendres “ens preguntarem si aquesta tècnica té vigència, si es pot aplicar avui i si té sentit fer-ho, on es pot aprendre i quins exemples de restauració i de divulgació hi ha”. El conferenciant ja avança que la resposta pot ser afirmativa en el cas de noves construccions: “Potser no tant pel que fa a les barraques, però sí en el cas dels marges i camins”.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

I això és possible perquè la construcció d’estructures amb tècnica de la pedra seca al voltant dels camins “minimitza l’impacte de l’erosió, sobretot ara en un moment de canvi climàtic i on patim cada cop més pluges torrencials, que comporten l’arrossegament de sediment i que empobreixen el territori i perjudiquen l’establiment de la vegetació”.
A més, els murs de pedra seca “tenen un paper important” a l’hora d’evitar problemes d’evacuació de les aigües davant pluges torrencials.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

El CEM es va afegir a la Setmana de la Pedra Seca l’any amb l’estudi titulat ‘L’obra de pedra seca a les serres de Les Torretes i l’Ataix’. Cada any s’ha fet alguna o algunes activitats, com ara itineraris per descobrir elements fets amb pedra seca al voltant de Martorell.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

Ara fa just un any, l’entitat presentava al seu local els resultats de l’estudi, que tenia com a objectiu cartografiar totes les construccions de barraques i marges de pedra seca, fer-ne l’aixecament planimètric i generar-ne models digitals, avaluar el seu estat de conservació i les necessitats de restauració, consolidació i preservació.

L’equip de treball va buscar documentar el context en que van ser construïdes, va analitzar la seva tipologia, tècnica, materials utilitzats, va potenciar-ne el coneixement i divulgació i va impulsar la declaració de Bé Cultural d’Interès Local, per preservar-ne la seva conservació i restauració. Com a resultat final, es van localitzar i descriure una vintena d’elements de pedra seca al voltant de les serres de l’Ataix i Les Torretes. Principalment barraques, tot i que també hi ha algun corral i una construcció sota una balma, a més d’uns quants quilòmetres de murs.

Setmana de la pedra seca