El dibuixant d’humor i caricaturista Jaume Capdevila (KAP) ha presentat aquest dijous a la Fundació Francesc Pujols el llibre Arpòliques, editat per Llibres de l’Índex. Un recull de 48 articles del filòsof martorellenc signats sota el pseudònim Arpol a la revista Papitu, i que rememoren una visió satírica de la vida i societat catalanes d’entre els anys 1908 i 1911. A la presentació el va acompanyar l’editor Josep Maria Orteu.
KAP, que es proclama un “admirador de Pujols i lector habitual de les seves obres”, ha recopilat el darrer any i mig 48 articles de Pujols -45 de publicades al Papitu i 3 a la revista Vell i Nou de 1917-, dins un conjunt de treballs que l’han portat a aprofundir en el coneixement de diverses publicacions catalanes prèvies a la Guerra Civil, com ara el mateix Papitu, ¡Cu-Cut! o l’Esquella de la Torratxa.
En aquesta etapa inicial de la revista, el dibuixant hi ha descobert articles inèdits d’un Pujols “molt potent, fàcil d’entendre per als iniciats a la seva obra, accessible i fresc, en un moment en què tanca l’etapa més transgressora i gamberra de la seva vida i comença a reflexionar sobre els temes que després ompliran la seva obra”. És, per a l’autor del recull, una manera de veure “com neixen moltes de les seves inquietuds i com descobreix la força de la sàtira i la ironia i la incorpora com a eina fantàstica en la seva manera de treballar”. Tot això com a pas previ a dirigir la publicació, entre 1911 i 1915.
Per a KAP, les Arpòliques “parlen de temes que interessen els lectors del moment, un tros de realitat passat pel sedàs de l’humor que, com a recurs per als historiadors, és una font d’informació descomunal”. Una manera de fer humor “molt diferent a l’actual, més naïf i blanca, però que aleshores estava prohibida per les pressions existents”.
Orteu: “Francesc Pujols ven”
L’editor Josep Maria Orteu destacava que “per a una editorial, Francesc Pujols ven. És molt modern i contemporani, i aquesta és la seva gràcia. Per això, no vaig dubtar en acceptar la proposta del KAP quan em va dir que tenia aquest recull d’articles”.
El llibre, adaptat lingüísticament al català normatiu i acompanyat d’il·lustracions de l’època publicades a la revista, s’ha fet realitat en tan sols un mes i mig, i ja és a la venda al preu de 15 euros. Anteriorment, Llibres de l’Índex ja havia publicat del filòsof els volums Geografia espiritual de Catalunya, Hiparxiologi i La tardor barcelonina.