La 4a Mostra de curtmetratges posa en valor les directores de cinema

765

La 4a Mostra de curtmetratges dirigits per dones arriba dissabte, 5 de març, a les 18.00h, a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural. Organitzada per l’associació Cinema del Diable i el Col·lectiu Feminista de Martorell, amb el suport de la Regidoria de Cultura, s’emmarca en els actes de commemoració del Dia Internacional de la Dona. L’entrada és gratuïta, però cal reserva prèvia a entrades.martorell.cat.

“Com tots els anys, s’ha fet una selecció heterogènia de curts de diferents temàtiques i gèneres, ja que volem celebrar la diversitat cinematogràfica realitzada per dones”, avança Anna Lati, membre de Cinema del Diable. A més, després de la projecció es farà un col·loqui amb algunes de les directores, com són Sunita Soler, Sophia Iribertegui i Marina Torres.

Anna Lati, membre Cinema del Diable

Els sis curtmetratges que es presentaran dins de la Mostra opten a guanyar el Premi Guillemette Huerre, que atorga la Federació Catalana de Cineclubs i l’associació Amics de Miquel Porter i Moix. “Aquest any vam rebre el premi a Millor fet cineclubista precisament per aquest premi, el qual celebra la figura de Guillemette Huerre. És un guardó que s’ha creat exclusivament per al nostre festival”, explica Lati.

Huerre va ser filòloga, traductora i música. Bretona nascuda a Asnières (França) el 1928 i morta a Barcelona el 1998. Companya de vida de Miquel Porter i Moix, amb qui va fundar, el 1964, i gestionar durant uns anys, el primer cineclub infantil de Catalunya.

El jurat d’enguany estarà format per Lourdes Feixa del Cineclub BEC (Barcelona Espai de Cinema), Xavier Cairó del Cineclub Diòptria i de l’espai cultural de La Cate, i la directora i productora Sandra Reina.

Anna Lati, membre Cinema del Diable

Els assistents podran veure Xsmall d’Alba Gutiérrez, un curt on se’ns presenta a la Tania, una noia que s’ha comprat uns pantalons per anar a una festa. Quan se’ls prova, comprova que no li estan bé. Un petit contratemps, però que a la Tania no li fa canviar d’opinió: posar-se uns altres pantalons no és una opció.

Sestil de Ale Lacour. Lola, una noia de vint-i-dos anys, fuig d’una reunió familiar on es discuteix la possible venta de la casa construïda pel seu avui. Després d’una fuga  pel poble que l’ha vist créixer, la jove intentarà acceptar el pas del temps.

Arrels de ningú de Sunita Soler mostra la conversa entre una senyora i un nen català d’origen africà on sobresurten les pors, prejudicis i inseguretats d’ambdós.

La buena hermana de Alba Pascual ens parla de l’Alba i l’Èlia, dues germanes que han perdut a la seva mare en tràgiques circumstàncies. L’Alba, als seus 23 anys (10 més que l’Èlia) intenta cobrir els espais buits que abans ocupava la seva mare i cuidar de la seva germana, qui es refugia en l’incomunicació a causa d’un enuig. Fins un dia que, després d’una conversació inesperada entre ambdues, es veuran forçades a parlar sobre la mort de la seva mare i a afrontar els problemes que mai van resoldre.

Te llamo para… de Sophia Iribertegui. Un patit teleoperador passa bona part de la seva jornada laboral escoltant insults a l’altre costat del fil telefònic. Desesperat, veu que vendre una oferta de telefonia mòbil es converteix en una missió impossible.

Burbujas de aire de Marina Torres ens presenta a l’Isa, qui després d’estar un any sense contacte amb la seva família rep la noticia de que el seu nebot Carlos li farà una visita. Pressionada per la seva parella, a qui no li agraden els nens, prendrà decisions que la marcaran per sempre.

Programació especial pel 8M

El Cineclub del Diable oferirà durant aquest mes de març una programació especial en la seva cartellera habitual, sent pel·lícules dirigides per dones. D’aquesta manera, divendres 18 emetran First Cow dirigida per Kelly Reichardt (2019, EEUU) i divendres 25, dins del Cicle Gaudí, Sis dies corrents de Neus Ballús (2021, Espanya).