Les regidores Sans i Plaza assisteixen al 6è Congrés de Dones del Baix Llobregat

682

Sota el lema #Weareone #SomosUna #SomUna, la seu del Consell Comarcal ha acollit aquest matí, l’acte de presentació del 6è Congrés de les Dones del Baix Llobregat, que ha donat el tret de sortida a un procés precongressual, que culminarà el 4 i 5 de novembre, amb la celebració del congrés a Cornellà de Llobregat. Hi ha assistit la regidora de Joventut, Raquel Sans, i la regidora de Serveis Urbans i Via Pública, Elisabeth Plaza.

La presidenta del Consell de les Dones i del Consell Comarcal, Eva Martínez Morales, ha donat la benvinguda a les persones assistents posant en relleu que “el Congrés és un espai de coneixement i debat, però sobretot de participació. Una oportunitat de reflexionar conjuntament sobre la situació de les dones i les desigualtats de gènere, i cercar la manera d’erradicar-les i continuar avançant cap a la plena igualtat”. Així mateix, ha agraït a Gisela Navarro, autora de la imatge dels 6è Congrés, “haver posat a disposició de la comarca, una vegada més, la seva creativitat amb aquesta imatge que ens representa a totes”.

A continuació ha donat la paraula a la tinenta d’Alcalde de l’Àrea de Polítiques Socials, Igualtat i Salut, de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, Joana Piñero, a la que ha agraït la seva voluntat i disposició a ser el municipi acollidor d’aquest 6è Congrés, en ser “un municipi pioner i amb una llarga trajectòria en el desenvolupament de polítiques feministes”.

Per la seva banda, la tinenta d’Alcalde de Cornellà, ha manifestat que “amb aquest congrés ens marquem els nous reptes de l’agenda feminista agraint així, l’oportunitat d’aquest congrés, esperant que entre tots els espais generats i l’experiència de cada professional, contribueixi al fet que el Congrés sigui un èxit”.

Seguidament, les alcaldesses del Baix Llobregat han pres la paraula per parlar sobre tots els temes que es tractaran en el Congrés. L’alcaldessa de Begues, Mercè Esteve i Pi, ha basat la seva intervenció en les trajectòries vitals de les Dones, posant en relleu que “el Congrés de les Dones del Baix Llobregat és un espai que ens ofereix l’oportunitat d’analitzar i estudiar les desigualtats i discriminacions que les dones patim pel sol fet de ser dones, i també el context en què es produeixen, els factors que les propicien i la manera com les podem erradicar”.

En el torn de l’alcaldessa de Pallejà, Ascensión Ratia Checa, la presidenta ha excusat la seva assistència per un deure de caràcter inexcusable, i ha realitzat la intervenció en el seu lloc, ressaltant que “un dels àmbits on les dones patint més discriminacions, és la salut. Durant molt temps, els símptomes de les dolències més feminitzades s’han menystingut, identificant-los com a psicosomàtics o trastorns psicològics, invisibilitzant al cap i a la fi, a les dones i les seves dolències”.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Corbera, Montserrat Febrero i Piera, ha parlat de Medicalització de la vida, destacant que “qüestions tan importants com pot ser la menstruació, l’embaràs, el part o la menopausa, només per posar alguns exemples, sovint són tractats com si fossin una malaltia, quelcom que s’ha de curar i, per tant, es medicalitzen”.

En la seva intervenció sobre desigualtats en el mercat de treball, l’alcaldessa de Sant Andreu de la Barca, Ana Maria Alba Aguilera, ha ressaltat que “les escletxes de gènere són reals i amb les darreres dades podem afirmar que, quan aquestes escletxes es redueixen, no és perquè la situació de les dones hagi millorat, sinó perquè ha empitjorat considerablement la dels homes”.

Mercat de treball i trajectòries vitals ha estat l’àmbit del qual ha parlat l’alcaldessa de Sant Joan Despí, Belén Garcia Criado, qui ha posat en valor que “la qualitat de la feina, les bones condicions de treball, el reconeixement professional, la possibilitat de formar-se, les mesures de conciliació, etc. afavoreixen que dones i homes puguin desenvolupar en igualtat les seves trajectòries professionals i vitals”.

En el seu torn, l’alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat, Lídia Muñoz Cáceres, ha incidit en l’estructura patriarcal en el món, “que fa que la maternitat estigui sempre lligada a l’àmbit reproductiu sense tenir en compte a les dones i el dret a decidir sobre el nostre cos. Quan decidim ser mares ens trobem amb moltes dificultats. Ja n’hi ha prou que se’ns etiqueti com a bones o males mares, quan el que volen dir és que són males o bones dones”.

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia Cequier, ha abordat la temàtica de la prostitució i la violència sexual, posant en relleu que “el 6è Congrés de les Dones del Baix Llobregat tindrà una comissió on parlarem de violència sexual, de la cosificació i deshumanització, o de la pornografia, però on també parlarem d’empoderament i del dret a decidir sobre la nostra sexualitat i els nostres cossos”.

Per la seva intervenció sobre violències digitals i digitalització, l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz Romero, ha subratllat que “la pandèmia el que ha fet ha estat accelerar el procés de digitalització i, per tant, a accelerat la violència digital. El món digital malauradament no deixa de ser un reflex de què passa en el món real i el món real que encara vivim és un sistema patriarcal que perpetua les discriminacions i, en conseqüència, no ens podem desenvolupar de manera igualitària. Així, la transformació digital no la podrem fer sense perspectiva feminista”.

A continuació, l’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda Cuervas, ha tractat sobre violència masclista posant l’accent en què “La violència masclista en totes les seves formes és l’expressió més greu de les discriminacions que patim les dones. És la que posa fi a les nostres vides i la de les nostres filles i fills. El darrer assassinat a la comarca fa només uns dies a Martorell”.

Interseccionalitat ha estat la temàtica abordada per l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret Sabidó, qui ha realitzat la seva intervenció assenyalant que “a les intervencions anteriors, les dones patim discriminacions per raó de gènere, però aquestes no són les úniques discriminacions que patim. L’edat, la raça, la classe social, l’orientació sexual, la nacionalitat, etc. Existeixen molts factors que deriven en múltiples formes de discriminació, que a més a més, estan interrelacionats”.

Per finalitzar, l’alcaldessa de Vallirana i presidenta del Consell Comarcal, Eva M. Martínez Morales, ha tancat la ronda d’intervencions recalcant que “és un plaer i una gran satisfacció veure tantes dones al capdavant dels nostres ajuntaments”. Així mateix, ha destacat que “avui hem volgut explicar entre totes perquè l’any 2022, creiem que és absolutament necessari celebrar un 6è Congrés de les Dones”, i ha anunciat que “en els pròxims mesos i fins a la celebració del Congrés al novembre, el Baix Llobregat s’omplirà de jornades, debats i diferents propostes organitzades per les subseus” convidant a ajuntaments, organitzacions sindicals i patronals, entitats i partits polítics, a ser subseu del 6è Congrés de les Dones del Baix Llobregat.