La Biblioteca escalfa motors d’un setembre atapeït d’activitats

388
Presentació d''Aquell Octubre' a la Biblioteca

La Biblioteca Francesc Pujols retornarà amb força aquest setembre amb una àmplia programació d’activitats. Tres presentacions literàries, un Escape Book per a infants, dos tallers, una Hora del Conte, una taula rodona sobre art i una sortida literària a Barcelona conformen la proposta cultural i d’oci en el retorn de les vacances.

La primera presentació literària serà la de la novel·la Elisenda, reina de la Corona d’Aragó, de Rosa Maria Prat, el dimarts 17 de setembre (18.30h). L’autora hi recupera la figura d’Elisenda de Montcada, “quarta esposa de Jaume II el Just qui, ja de gran, explicarà a una cuidadora la seva vida i li parla de la infància, els amors i el matrimoni a les portes del monestir gòtic de Pedralbes”, descriu la tècnica de la Biblioteca Josefina Canals.

Prat ja havia passat per la Biblioteca per presentar alguna de les seves creacions de novel·la històrica. “Fa uns anys, va portar ‘Pedres Blanques’, ambientat al monestir de les Monges Clarisses de Sarrià. No en va, la Rosa Maria Prat és especialista en novel·la històrica i sol recrear les seves obres al voltant del segle XIV”.

Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Martorell

El Club de Lectura de viatges començarà curs amb una primera sessió extraordinària on es presentarà Los hanamachi de las Maiko y Geiko de Kioto, a cura del martorellenc Óscar Monge, traductor del japonès. L’obra “ens descobreix el hanamachi o ciutat de les flors, barris on treballen les geishes i les maiko, les aprenentes”. Serà el dimecres 25, a les 19.00h, presentat per Josefina Canals.

Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Martorell

Completen les presentacions literàries del mes la que organitzarà Òmnium Cultural Pla de Montserrat el 27 de setembre (19.00h) amb la novel·la La mestra i la bèstia, d’Imma Monsó. Premi Òmnium a la millor novel·la 2024. L’obra relata la vida de la Severina, una nena que, en el marc de la dictadura, creix molt aïllada de la realitat. Amb la mort dels pares, s’obre a la vida quan va a fer de mestra en una escola rural del Pirineu. Presentarà l’autora Míriam Riera.

La Biblioteca no es descuida de les propostes de caire familiar. Per exemple, un taller de 40 places per fer sabó natural a partir d’oli de cuina usat, sosa càustica i aigua destil·lada a càrrec de Bioeduca, el divendres 6 a les 18.15h).

L’Hora del conte es dedicarà a La caputxeta vermella, amb el grup Somni de Martorell i escenografia artesana dirigida pel dibuixant Siscu Querol, divendres 13 (18.15h).

I de nou per a la quitxalla, el Zoom (Escape book) del dilluns 16 de setembre (18.00h). Un joc d’aventura per resoldre un enigma per a infants de 8 a 13 anys, basat “en un llibre il·lustrat que s’endinsa en el planeta i que descobreix mons cada cop més petits”.

Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Martorell

Altres activitats seran la taula rodona ‘El paper de l’art avui dia: les tendències, els artistes i el públic’, amb el Grup de pintors de Sant Andreu i Joan Isart, i moderat per Yolanda Insa, directora de Museus de Martorell. Serà el dijous 19, a les 18.30h.

En el marc de la Setmana Europea de l’Esport s’ha programat la xerrada i taller ‘Apunta’t a la marxa nòrdica com a benefici per a la teva salut’. El doctor Álvaro Guallar presentarà a Patrícia Mediavilla, instructora de pilates i marxa nòrdica, el dimecres 25, a les 11.30h.

Finalment, s’organitzarà una sortida literària a Barcelona el dijous 26. Canals destaca que “s’hi faran dues activitats: visitarem la ‘Setmana del Llibre en Català’ on presentarem els llibres del Premi Vila de Martorell Cal·lírroe i Em serviran a trossos“, i després farem la ruta ‘Redescobrir els secrets del Born i la Ciutadella’ amb David Revelles. Cal apuntar-se en línia i ser a l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Martorell Vila-Castellbisbal uns 15 minuts abans de la sortida del tren, prevista a les 14.57h.

Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Martorell

Actualment, el vestíbul de la Biblioteca acull l’exposició ‘Compost’ de l’Agència Catalana de Residus, que consciencia de l’ús d’aquesta tècnica, tant en l’agricultura com en la jardineria, que és sostenible i que té un impacte positiu en el medi ambient. Set lletres gegants, de prop d’1,8 metres d’alçada cadascuna, formen la paraula Compost, i cadascuna conté informacions sobre el cicle de la matèria orgànica i els beneficis del compostatge. La mostra hi serà fins el divendres 31 d’agost.

Exposició ‘Compost’, a la Biblioteca Martorell