La Biblioteca parlarà de Joan Salvat i Papasseit per començar el cicle ‘Poetes i herois’

446

Aquest dimecres 17 de gener es posa en dansa a la Biblioteca Francesc Pujols el cicle ‘Poetes i herois’. L’esdeveniment rememora tres autors de casa nostra que van destacar per la seva capacitat creativa i resilient en moments vitals complicats. Ho farà amb una conferència titulada ‘Joan Salvat Papasseit (1894-1924), poeta en ondes hertzianes’, a cura d’Alba Bohigas, a partir de les 18.30h.

Les altres dues sessions del cicle se celebraran al febrer dedicada a Mossèn Jacint Verdaguer, i al març, sobre Joan Vinyoli. Bohigas n’és la coordinadora, i en justifica el nom: “es diu ‘Poetes i herois’ perquè els hi apliquem el sentit més primigeni del mot, cent per cent romàntic, referit a de l’artista resilient davant d’unes circumstàncies dures i difícils”.

Bohigas els atribueix el qualificatiu d’herois per “una lluita i una resistència a les adversitats, a les injusticies, als condicionants socials, als quals es veu abocat, a la incomprensió artística i personal i, de fet, a la solitud”.

Alba Bohigas, coordinadora del cicle 'Poetes i herois'

Enguany es commemora el centenari de la mort de Papasseit, i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en prepararà un seguit d’actes commemoratius. Va ser un poeta que va tenir una vida “de misèria i de precarietats, que buscava una sortida en la llibertat”, comenta Bohigas. Malgrat que la malaltia va ser molt present durant la seva vida, “buscava una compensació vital en el somni i, malgrat tot, va desenvolupar en la seva poesia un optimisme vibrant i totalitzador”.

La conferenciant també destaca de Papasseit que “treballava amb la vida i la literatura com si fos el mateix. Els seus poemes reprodueixen amb precisió els moviments més particulars i més espontanis de la seva intimitat”.

Alba Bohigas, coordinadora del cicle 'Poetes i herois'

Papasseit, explica, va tenir “una trajectòria poètica curta”, però amb uns resultats molt productius, on combina “elements de l’avantguarda i del rupturisme de l’època amb la tradició. I tot plegat, amb un ventall temàtic de gran varietat: fa un cant a la revolta, s’enlluerna amb la modernitat, l’amor, la problemàtica del treball, l’optimisme vital malgrat la seva malaltia, els costums, el cant a la festa i el cant a la vida”.

De tot plegat en resulta “una obra poètica molt original, una veu personalíssima a cavall entre les propostes de ruptura de l’avantguarda i el lirisme més depurat i fi del cançoner tradicional”.

Alba Bohigas, coordinadora del cicle 'Poetes i herois'

Continuaran el cicle ‘Poetes i herois’ la conferència sobre Mossèn Jacint Verdaguer (21 de febrer, 18.30h), i el finalitzarà la sessió dedicada a Joan Vinyoli, el 13 de març.