La Casa de Parts de Martorell atén quasi una cinquantena de naixements en el primer any de vida

2560
Casa de Parts Martorell
Casa de Parts Martorell

La Casa de Parts de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) es va posar en funcionament el novembre de 2017 i ha atès, fins al moment, 48 naixements. Un total de 262 dones han consultat interessant-se per aquest servei, pioner a Catalunya, que permet atendre totes aquelles mares que volen viure el part sense intervencionisme, promovent el procés fisiològic i amb una atenció centrada en les necessitats de cada dona i de la seva família.

A diferència d’una sala de part natural, la Casa de Parts de Martorell s’ubica fora del bloc obstètric. “Les mares es troben una habitació, que podria ser la d’una casa o d’un hotel, amb diferents espais per treballar el procés del part: una banyera, un llit, unes lianes, una cadira de parts, un matalàs o llums regulables”, ha explicat la llevadora de l’Hospital, Roser Palau.

Roser Palau, llevadora FHSJDM

De les 48 dones que van parir a la Casa de Parts, 22 mai havien donat a llum. La més jove tenia 24 anys i la més gran, 40. “El que més ens ha cridat l’atenció és que durant aquest any, el 69% de les visites que hem rebut no eren de l’àrea d’influència d’aquest hospital”, ha dit la llevadora de la FHSJDM Sara García.

Sara García, llevadora FHSJDM

La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell va desenvolupar el projecte de la Casa de Parts de la mà del Departament de Salut, des d’on es pretén actualitzar el model d’atenció a la maternitat i orientar-lo a donar resposta a les dones que, cada cop més, demanen participar en el seu part i poder tenir diferents opcions, com l’atenció en una casa de parts.

El model, que inclou cases de part gestionades per llevadores, ha mostrat ser una opció segura i de qualitat als sistemes de salut on s’han implantat. En aquest sentit està previst estendre unitats com la Casa de Parts de Martorell a altres hospitals públics de Catalunya.

Balanç Casa Parts FHSJDM

Més de 140 professionals sanitaris reunits a Martorell

L’informe de resultats i les experiències obtingudes durant el primer any de vida de la Casa de Parts es van presentar durant la celebració de la 36a Reunió de ginecòlegs i obstetres i la 13a Reunió de llevadores i infermeres obstètriques, celebrada el passat divendres, 22 març, on van participar més de 140 professionals sanitaris.

La trobada va ser inaugurada per l’alcalde de Martorell, el Sr. Xavier Fonollosa, el Sr. Ramon Escuriet de l’Àrea d’Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut de la Generalitat de Catalunya, el director-gerent de la FHSJDM, Dr. Manuel Alvarez, el president del Comitè Organitzador de la 36a Reunió de ginecòlegs i obstetres i cap d’aquest servei a la FHSJDM, el Dr. Fernando Gómez, i la presidenta del Comitè Organitzador de la 13a Reunió de llevadores i infermeres, i directora infermera de la FHSJDM, la Sra. Míriam Algarra.

A la reunió de ginecòlegs es va tractar l’estat actual de l’assistència al part podàlic en els hospitals comarcals i també els processos quirúrgics de curta estada. “Els ginecòlegs/obstetres dels hospitals comarcals de Catalunya compartim unes problemàtiques similars i és de gran utilitat poder compartir les nostres experiències assistencials en un marc de proximitat”, va destacar el Dr. Ramon Ros, president del Comitè Científic de la 36a Reunió de ginecòlegs i obstetres.

En el cas de les llevadores, es va parlar de tots els aspectes relacionats amb el procés gestacional. “Des que es produeix l’inici de la gestació, on li donarem molta importància a la salut mental perinatal, la salut sexual i la violència de gènere, fins que es produeix el part, on hi estan implicades les llevadores, sense oblidar-se les cures que les infermeres i fisioterapeutes realitzen amb la mare i el nadó”, va explicar Begoña Gil, membre del Comitè Organitzador de la 13a Reunió de llevadores i infermeres obstètriques.

A la tarda, es va organitzar una taula rodona conjunta entre llevadores i metges per tractar dels temes organitzatius i de responsabilitat en els equips hospitalaris d’atenció obstètrica. “Aquest és un procés amb una intervenció multidisciplinar, on hi van participar diferents professionals amb una única fita: vetllar per la mare i el nadó”, van explicar els organitzadors. Finalment, la candidatura presentada de l’Hospital General de Catalunya acollirà l’any que ve la Reunió anual de ginecòlegs i llevadores.

Balanç Casa Parts FHSJDM

Premis científics la Millor Comunicació Oral

A les dues reunions també hi va haver un apartat de participació, on els assistents van presentar comunicacions en format pòster per optar al premi a la Millor Comunicació Oral.
La Corporació Sanitària de Terrassa va guanyar el premi a la Millor Comunicació Oral de Ginecòlegs i Obstetres amb el treball científic Tractament del prolapse genital mitjançant la tècnica de Manchester: experiència a l’Hospital de Terrassa.

En el cas de les llevadores i infermeres, el premi a la Millor Comunicació Oral va ser pel treball Cures infermeres postquirúrgiques de la cesària basades en la rehabilitació multimodal, de la Corporació Sanitària Parc Taulí.