La Caserna posa al descobert dos segles d’evolució de la roba interior a l’exposició ‘Intimitats’

738

El regidor de Cultura, Sergi Corral, la directora del Museu de Badalona, Margarida Abras, la cap de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, Aurèlia Cabot, i la comissària, Núria Sadurní, han inaugurat, aquest dijous a La Caserna, l’exposició Intimitats, produïda pel Museu de Badalona i la Diputació de Barcelona. La mostra evidencia, a través de la roba interior, les profundes transformacions socials, econòmiques i estètiques dels últims 200 anys.

Intimitats, la roba interior del segle XIX al XXI recull “més d’un centenar de peces femenines i masculines procedents dels propis fons del Museu de Badalona, del Museu Tomàs Balvey de Cardedeu i de col·leccions particulars, que ens descobreixen l’evolució de peces encara habituals (calces, calçotets, mitges, combinacions…), però també d’altres que han caigut en desús però van tenir un paper fonamental en el vestuari dels nostres avis (lligacames masculines, cinturó sanitari o draps higiènics)”, ha dit la directora del Museu de Badalona, Margarida Abras.

La comissària de la mostra, Núria Sadurní, ha explicat que “la roba interior és un pretext per resseguir què ha passat amb la nostra història els darrers 200 anys, la manera d’entendre, portar i mostrar la roba interior, que ha viscut una autèntica revolució en un context de canvis profunds en els costums, l’economia, la tecnologia, la moral o l’estètica”.

Es mostren, en sis espais diferenciats, peces quotidianes representatives de la societat i dels seus criteris morals. “Una reflexió sobre el cos com a instrument de projecció social i sobre la fina línia que marca on comença i acaba la intimitat”, ha dit. Incorpora embolcalls i elements gràfics relacionats amb la roba interior, així com un ampli recull d’imatges que es poden veure en format digital a través de diverses pantalles.

Encara que no s’ha ignorat la roba interior masculina, és innegable el predomini de la femenina, que ha canviat molt més d’acord amb els rols que la societat ha atribuït a cada gènere. L’abast de l’exposició és ampli i universal: “una reflexió sobre el cos com a instrument de projecció social i sobre la fina línia que, segons el moment i la personalitat de cadascú, marca on comença i on acaba la intimitat”, ha afirmat la comissària.

Horari de visita
Es podrà visitar fins el 28 de febrer al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna, dijous i divendres, de 18.00 a 20.00h, dissabtes, diumenges i festius, de 12.00 14.00h. El 24 de febrer, a les 18.00h, es farà una visita comentada als assistents. Per a visites escolars cal concertar dia i hora al telèfon 93 774 22 23 o a l’adreça museus@martorell.cat