La Diputació de Barcelona ha detectat un augment de casos de maltractaments a persones grans des de l’inici del confinament

839

Avui, 15 de juny, és el Dia Mundial de Presa de Consciència de l’Abús i els Maltractaments a les Persones Grans. Enguany, cal fer un apunt especial sobre quins han estat els efectes de la pandèmia COVID-19 sobre les persones grans i reflexionar per veure cap a on han d’anar les polítiques municipals de protecció dels drets de les persones grans.

Els últims registres sobre maltractament a persones grans que disposa la Diputació de Barcelona a través dels diferents dispositius mostren com el nombre de casos a la província de Barcelona s’ha incrementat si es compara amb els primers mesos de l’any. Així doncs, si durant la segona quinzena del mes de febrer fins a l’inici del confinament es van detectar 52 casos, des de l’inici del confinament fins al 9 d’abril aquesta xifra va incrementar-se fins als 112 casos.

Segons les dades recollides i analitzades per la Diputació de Barcelona l’any 2019, a través dels formularis de casos de persones grans en situació de maltractaments, es van detectar 392 casos de maltractaments en 42 municipis, 298 d’aquests casos a dones (76%) i 94 a homes (23,97%).

El perfil de la persona maltractada, segons dades de l’any 2017, és en un 80,2 % dels casos una dona, d’entre 80 a 84 anys, sense deteriorament cognitiu i que necessita suport per a les activitats bàsiques de la vida diària.

La persona presumptament maltractadora és moltes vegades el fill de la víctima i les tipologies més freqüents de maltractaments són el psicològic, la negligència i l’econòmic.

També, a través del protocol de detecció i actuació davant la sospita de maltractaments del Servei Local de Teleassistència es localitzen possibles casos de maltractaments que en un 90% són a dones.

Suport als municipis

La Diputació de Barcelona, des de l’any 2007, va iniciar i posar a disposició dels equips de professionals dels serveis socials bàsics municipals un seguit d’actuacions per tal de dotar-los de competència tècnica, eines i suport especialitzat fer front als maltractaments de les persones grans.

Així, es fan actuacions de formació per millorar les competències professionals municipals en prevenció i intervenció en maltractaments; s’han creat Grups de Treball contra els Maltractaments a persones grans; s’ha elaborat un Registre de casos de persones grans en situació de maltractaments a la província de Barcelona i, amb l’actual crisi sanitària, s’ha reforçat el Servei d’assessoria jurídica per a casos complexos de maltractaments.

A més, s’han dut a terme dues proves pilot a la província per crear Equips d’atenció especialitzada per a persones grans que estan patint maltractaments, actuacions amb les quals la Diputació col·labora per millorar la qualitat de vida i per reconèixer els drets i la dignitat d’aquestes persones.

Per acompanyar els professionals que treballen en aquest àmbit, l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona dona suport en l’elaboració de la Guia local per fer front als maltractaments de les persones grans. Properament es publicarà una actualització d’aquesta Guia, la qual es podrà consultar a través de la pàgina web de Benestar de la corporació.