Dia Mundial Sense Tabac

La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) se suma al Dia Mundial Sense Tabac, que es commemora aquest 31 de maig. Aquest matí han intercanviat cigarretes per plantes a la porta del centre hospitalari. A més, han lliurat els premis del concurs per triar la imatge de la 22a Setmana Sense Fum. La guanyadora ha estat Ainoa Gómez.

El Dia Mundial Sense Tabac vol sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum i de residus del tabac. Per aquest motiu, a l’entrada de la FHSJDM, de 10.00h a 12.00h, a tots aquells que dipositessin una cigarreta a l’urna instal·lada, se’ls ha lliurat una planta.

“Intentem incidir en la població sobre aquest hàbit tòxic, que és el tabac. Volem fer visible que hi ha un equip de treball darrera d’aquestes petites accions que vol arribar, no només als nostres professionals sinó també a la resta de població. Avui fem la proposta d’intercanviar una cigarreta per una planta, ja que les plantes inspiren natura i bons hàbits, i aprofitem per donar a conèixer com eliminar aquest hàbit de les nostres vides”, ha explicat Carmen Chica, cap del Servei de Prevenció Mancomunat de la FHSJDM.

Reproductor d'àudio
Carmen Chica, cap del Servei de Prevenció Mancomunat FHSJDM

D’altra banda, avui s’han lliurat els premis del concurs per crear la imatge i el lema de la 22a Setmana Sense Fum. La guanyadora ha estat Ainoa Gómez, auxiliar d’Infermeria del centre, qui s’ha emportat 100 euros. Les obres participants es poden veure a l’exposició creada amb totes les fotos, dibuixos, frases inspiradores o motivadores relacionades amb el tabac com a problema per la nostra salut i la de tots els que ens envolten i estimem que han participat en el concurs organitzat per la Comissió Hospital Sense Fum de la FHSJDM.

Imatge guanyadora 22a Setmana Sense Fum. Ainoa Gómez

En el marc de la 22a Setmana Sense Fum, la FHSJDM ha implantat la nova senyalització de la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum (XCHSF). Carmen Chica ha apuntat que “hem actualitzat la senyalística vertical i, properament, farem la de la calçada per indicar les zones on els usuaris poden fumar. Que els professionals i pacients vegin que és un Hospital sense fum i que hi hagi certa vigilància per intentar que es deixi de fumar al voltant de la institució”.

Reproductor d'àudio
Carmen Chica, cap del Servei de Prevenció Mancomunat FHSJDM

Pel que fa als professionals, la Comissió Hospital Sense Fum està treballant en el foment d’alternatives per eliminar el tabac del dia a dia. Actualment, s’està elaborant un procediment per ajudar als professionals que volen deixar de fumar, posant a la seva disposició medicació i acompanyament psicològic en grups de treball que els pugui ajudar en la deshabituació del tabac.

La FHSJDM ha posat també en marxa un altre projecte, on es treballarà amb la secció de Pneumologia del centre hospitalari, per crear una sèrie de procediments i fórmules pels usuaris que tinguin la intenció de deixar de fumar.

El tabaquisme és un factor de risc d’infecció per COVID-19 en joves i de mortalitat per COVID-19 en gent gran. És el principal factor de risc de les malalties cardiovasculars, el càncer o les malalties respiratòries. S’estima que cada any moren a Catalunya gairebé 10.000 persones per malalties ocasionades pel consum de tabac o l’exposició al fum ambiental. Per aquest motiu, la prevenció i el control del tabaquisme són una de les prioritats de les polítiques de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i de l’activitat que porten a terme els professionals dels serveis sanitaris.

L’objectiu de la Setmana Sense Fum és sensibilitzar la població de la importància per a la salut del fet de no iniciar-se o abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum.

D’acord amb els resultats de l’Enquesta de Salut de Catalunya, l’any 2020 continuava fumant el 24,6% de la població de 15 anys i més (27,8% dels homes i 21,3% de les dones) i el 7,7% de les persones declarava estar exposada al fum ambiental del tabac a la llar (5,6% dels homes no fumadors i 9,6% de les dones no fumadores). El consum de tabac és superior entre les persones menors de 65 anys i entre aquelles amb estudis secundaris. La prevalença del tabaquisme va mantenir una tendència continuada a disminuir en el període 1994-2017, i s’ha mantingut força estable a partir de 2018, de manera que el nombre de persones fumadores a Catalunya se situa al voltant de 1,5 milions.