La Regidoria de Comerç ha posat en marxa la primera fira temàtica amb productes de temporada per tal d’impulsar el mercat no sedentari de La Vila. La intenció és organitzar-ne una cada mes amb parades específiques, degustació i activitats complementàries. Els calçots i la mel han estat els protagonistes d’aquest dissabte.
La Fira del calçot i la mel ha ofert venda de productes, però també un taller per aprendre a coure calçots a càrrec de Josep Maria Salmerón, col·laborador de la Festa de la Calçotada de Valls. El cuiner ha explicat que “per tal de coure bé els calçots s’ha de tenir una bona flama amb llenya de redolta que faci un bon fum, anar-los girant fins que plorin, embolicar-los amb paper de diari i que acabin de coure dins un cabàs”. El calçot “és un producte sà, que cada cop s’està plantant més i que ofereix múltiples formes de cuinar-lo”, ha destacat Salmerón.
Josep Maria Salmerón, cuiner i col·laborador Calçotada de Valls
També arribada de Valls, Sandra Pàmies ha ensenyat com s’elabora la salsa de calçots típica de la població tarragonina. La recepta és a base d’ametlles, avellanes, alls i tomàquets escalivats, julivert, nyora, sal, oli i vinagre. En aquest cas, el secret és picar-la en fred, amb ingredients de primera qualitat i molta paciència, ha dit.
Sònia Pàmies, col·laboradora Calçotada de Valls
Daniel Arrébola, president de l’associació Apis Urbis, ha fet una xerrada d’apicultura urbana. Des d’aquesta entitat es promou la cura de les abelles i l’augment de la seva presència i legalització en entorns urbans. A més, ha dut a terme un taller infantil per aprendre a fer espelmes amb cera d’abella amb el mètode tradicional.
Daniel Arrébola, president Apis Urbis
La propietària de l’herbolari Ma Hi, Maria Hinojo, ha preparat una exposició d’utensilis d’apicultura: l’arna o caixa on estan les abelles, la centrifuga per extreure la mel dels panells, les màscares, els guants i el fum per adormir les abelles. Els visitants s’han pogut fotografiar amb els estris i penjar les seves imatges a les xarxes socials amb el hashtag #FiraCalçotiMeldeMartorell.
Maria Hinojo, propietària Ma Hi
Hinojo ha conduït una xerrada sobre les propietats terapèutiques de la mel. “N’hi ha de moltes classes, en funció d’on posen les seves arnes els apicultors. Segons d’on agafen el pol·len les abelles, les mels tenen uns condicionants, gustos o intensitats diferents”, ha explicat. Els assistents han pogut degustar diferents tipus de mel: taronger, acàcia, farigola, romaní o bruc, entre d’altres.
La resta de comerços de La Vila s’han afegit a la fira amb productes específics pel dia d’avui. Alguns establiments de restauració han ofert tapes elaborades amb calçots i mel, i han penjat receptes per treure’ls tot el profit.
Un mercat per a tota la família
El regidor de Promoció Econòmica, Turisme, Règim Interior i Noves Tecnologies, LLuís Amat, ha expressat que la voluntat és organitzar “una fira temàtica mensual aprofitant la temporada de l’any en què estiguem. Intentant que el mercat del dissabte de La Vila sigui complementari al de Buenos Aires. Tenim ganes i il·lusió, i serem constants perquè la gent s’hi enganxi, ho sàpiga i el mercat s’ompli”.
LLuís Amat, regidor de Comerç i Turisme
El concepte és que les famílies puguin comprar productes de proximitat que les grans superfícies no ofereixen, mentre la canalla s’entreté i aprèn participant de les activitats proposades.