Montllor: “L’autisme no és una malaltia, és una manera diferent de percebre el món”

5051
Raquel Montllor, conferenciant
Raquel Montllor, conferenciant

La professora d’Anglès, educadora social, psicopedagoga i màster en Educació Especial, Raquel Montllor, ha conduït, aquest matí a la Biblioteca, un col·loqui amb motiu del Dia Internacional de l’Autisme, que es commemora el 2 d’abril. Montllor va ser diagnosticada als 40 anys de Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) i es dedica a ajudar altres persones que també el tenen. La xerrada ha estat organitzada per l’associació ASSOTEA Martorell.

El Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) és neurològic i no se’n coneixen les causes. Es creu que afecta 1 de cada 100 naixements. Inclou persones que presenten diversos graus d’alteració en el desenvolupament de les habilitats comunicatives, de llenguatge i a l’hora de relacionar-se socialment. “Els interessos són restringits i les conductes poden ser repetitives o estereotipades, però l’autisme no és una malaltia”, ha aclarit Montllor. “És una condició, una manera diferent de percebre el món. Tenim característiques que hem de conèixer i potenciar”.

Raquel Montllor, conferenciant

La conferenciant sabia que alguna cosa li passava des de feia molts anys, però no coneixia què era. Notava que li costava entaular relacions socials, que tenia problemes per expressar-se i que es bloquejava davant situacions quotidianes. Durant molt de temps, va “aprendre a imitar conductes i expressions; copiava actituds i aprenia habilitats dels altres”, ha dit. Va passar per diversos diagnòstics al llarg del temps, com dificultats d’aprenentatge i TDAH. “Quan em van diagnosticar Asperger als 40 anys vaig entendre força coses; i llavors vaig començar una nova etapa de la meva vida”.

Raquel Montllor, conferenciant

Ara, ajuda altres persones que estan en la mateixa situació, fa activitats de difusió i visualització del TEA i ajuda les famílies que tenen un membre amb síndrome autista. Montllor ha reclamat la necessitat de buscar recursos per als adults diagnosticats, ja que l’ajuda professional s’acaba a l’ESO i el pes recau en les famílies i les associacions. En aquest sentit, ha lloat la tasca d’ASSOTEA Martorell, l’única associació al Baix Llobregat Nord destinada a la causa.

Raquel Montllor, conferenciant

El Dia Internacional de l’Autisme es commemora el proper 2 d’abril. L’associació ASSOTEA, amb el suport de l’Ajuntament de Martorell, il·luminarà de color blau el pont d’Anoia. La nostra població se sumarà així a la campanya de sensibilització ‘Light it Up Blue’ (Il·lumina’l de blau) en la qual participaran milers d’edificis i monuments emblemàtics de tot el món en solidaritat amb el col·lectiu de persones amb TEA i les seves famílies.