La senyera gegantina torna a presidir el cel de Martorell per 40è any consecutiu

3810

Unes 300 persones han participat aquest matí al 40è enlairament de la senyera a la muntanya de Les Torretes, acte central de la Diada Nacional de Catalunya a Martorell, organitzat per la Secció Sardanista. A la plaça de la Vila hi ha hagut hagut esmorzar popular, sardanes i trobada de les motos clàssiques de l’AMCAM. L’alcalde Xavier Fonollosa i el primer tinent d’alcalde, Adolf Bargués, han assistit a l’acte institucional a Sant Boi de LLobregat.

Lluís Garcia i Vallès, qui va llegir el primer manifest a Les Torretes l’any 1977, ha estat l’encarregat de fer avui el parlament, dedicant les primeres paraules a les persones que van fer possible la primera pujada i ja no hi són, i a la persona de més edat de la colla, en Joan Mayor, que és a punt de complir 102 anys.

“Quan vam pujar per primera vegada estàvem il·lusionats, començant una transició per recuperar l’autogovern de Catalunya, dins d’una Espanya plural i democràtica. Dissortadament, això no ha estat possible. L’estat espanyol, al qual mai hem estat units amb relació d’igualtat mitjançant pactes sinó sotmesos per la força, no ens vol com a ciutadans, sinó com a súbdits”, ha dit Garcia.

LLuís Garcia Vallès
LLuís Garcia Vallès

“Ara tenim una altra il·lusió, estem a punt de capgirar aquesta situació. El govern de la Generalitat, escollit democràticament, posarà les urnes malgrat les amenaces”. “El proper 1 d’octubre podrem decidir si volem un estat propi o seguir tutelats com fins ara”. “Ells fan allò pel què van estar designats i nosaltres els hi hem de fer costat els cops que calgui, perquè som la seva força”. “El proper 1 d’octubre hem d’omplir les urnes, massivament, per dignitat. Pel sol fet de votar ja haurem guanyat”.

Manifest Diada Nacional de Catalunya

Després de la lectura del manifest, els assistents, entre els quals els Gegants amb el Diable, Capgrossos, Grallers, Òmnium Cultural i ANC, han entonat el cant d’Els Segadors. Tot seguit, la Secció Sardanista ha repartit uns 250 esmorzars a la plaça de la Vila a base de pa amb tomàquet, pernil, vi, gelat i cafè. A les 11.00h, s’ha fet l’audició de sardanes amb la Cobla Vila d’Olesa. A les 19.00h, hi haurà actuació del grup Rems i rom cremat.

25a sortida motos AMCAM
25a sortida motos AMCAM

25a sortida en moto de l’AMCAM

L’Associació de Motos Antigues i Clàssiques de Martorell (AMCAM) ha organitzat la 25a sortida des de la plaça de l’Església. En aquesta edició hi ha assistit una setantena de motos, que s’han concentrat a primera hora del matí a la plaça de l’Església. Després d’esmorzar plegats a Ca n’Oliveras, han fet ruta per Masquefa i la Creu de l’Aregall, on hi han exhibit una senyera, han cantat Els Segadors i han retornat cap a Martorell per culminar la jornada amb un aperitiu a l’Enrajolada-Casa Museu Santacana.

Fonollosa i Bargués, presents a Sant Boi i a Barcelona

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i el primer tinent d’alcalde, Adolf Bargués, han assistit a la tradicional ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova a Sant Boi de Llobregat, a la qual hi eren convidats els alcaldes i alcaldesses dels 30 municipis del Baix Llobregat, representants dels grups parlamentaris catalans, partits polítics, sindicats, organitzacions empresarials i més d’un centenar d’entitats. Sant Boi és un dels punts de trobada habituals de l’Onze de Setembre a Catalunya, a causa de la vinculació amb la figura històrica de Rafael Casanova i per haver estat escenari de la multitudinària Diada de l’any 1976.

Aquesta tarda participaran a la nova manifestació que les entitats independentistas han organitzat al centre de Barcelona. Com els últims cinc anys, es preveu multitudinària. El nombre de persones inscrites supera les 400.000, una xifra superior a la de fa un any, segons els organitzadors. La plaça Catalunya de la capital catalana serà l’epicentre de la mobilització, després que es formi una gran creu de color groc a la cruïlla de passeig de Gràcia i el carrer Aragó. Començarà a les 17.00h, però els organitzadors fan una crida a arribar-hi almenys una hora abans.