Xavier Fonollosa: “Les institucions hem fet la feina, ara és l’hora que ens mobilitzem com a poble”

1794
Ofrena floral, Salves i Cants d'Honor
Ajuntament i entitats a l'ofrena floral del Fossar de Sant Bartomeu

L’alcalde de Martorell Xavier Fonollosa ha reclamat, en l’acte institucional de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya a Martorell, que ara és l’hora de la mobilització ciutadana i ha fet una crida perquè la ciutadania participi massivament als actes de la Diada i al referèndum de l’1 d’octubre. L’acte, celebrat al fossar de Sant Bartomeu, l’ha obert el primer tinent d’alcalde de l’ajuntament, Adolf Bargués, que ha exigit poder exercir el dret a votar i decidir amb l’afany de superar totes les intimidacions i amenaces de l’estat. L’escriptor local, Andreu González, ha estat convidat a llegir el manifest on ha demanat als presents que estiguin a l’altura del repte i que, com va proclamar Macià, sapiguem fer-nos dignes de Catalunya.

Fonollosa ha dit que “des de les institucions hem treballat per recuperar les llibertats perdudes fa més de 300 anys i, aquest 1 d’octubre, la ciutadania és cridada a triar lliure i voluntàriament el seu futur polític. Això que seria normal en qualsevol país d’Europa, aquí no ho és i ens ho volen impedir. Ara és hora de que ens mobilitzem com a poble. El govern del meu país, el Parlament del meu país ha fet la seva feina. Més de dues terceres parts dels ajuntaments també hem fet la feina. Però necessitem una gran mobilització. Necessitem demà una gran mobilització a Barcelona i necessitem que el dia 1 d’octubre hi hagi una gran mobilització. Lliure i voluntàriament”.

Xavier Fonollosa, alcalde

Adolf Bargués: “Exigim votar i decidir el nostre futur”

Bargués ha recordat la derrota del 1714 i com el poble català ha continuat  fidel a les seves llibertats nacionals sense donar-se per vençut. Actualment, ha dit el primer tinent d’alcalde,  “el 80% de la ciutadania de Catalunya exigim votar i decidir el nostre futur amb l’afany de superar totes les intimidacions i amenaces directes de l’estat, garantint el dret a vot de tots els catalans, sigui quina sigui la seva opció”. I ha demanat que “demà, més que mai, cal recolzar el nostre govern i les nostres institucions des dels carrers de Barcelona i anem-hi plegats perquè la nostra vila és dues vegades lleial: al poble de Martorell i a les institucions de Catalunya”.

Adolf Bargués, tinent d'alcalde

Andreu González: “Sapiguem fer-nos dignes de Catalunya”

L’escriptor martorellenc ha recordat que, com cada 11 de setembre, els catalans commemorem una derrota que ens podria haver portat a desaparèixer com a poble. Per González “podríem haver estat assimilats, engolits, diluïts, com ho han estat tants altres pobles abans. I no obstant això, som aquí de nou, alçats, com cada any. Fent un acte que commemora el passat, però, sobretot, que es projecta cap al futur. Perquè aquest cop estem disposats a guanyar la contesa, el combat democràtic que ens ha citat per a aquest 1 d’octubre on es posarà de manifest la voluntat majoritària del poble de Catalunya. Una voluntat que no pot ser altra que la de bastir un estat propi en forma de república. No per un caprici, sinó per construir un país millor. Estiguem a l’altura del repte. O, com va proclamar el president Macià, sapiguem fer-nos dignes de Catalunya”.

Andreu González, escriptor

Suport a l’alcalde Fonollosa

L’acte institucional ha estat presidit per l’alcalde i els regidors de l’equip de govern. En aquest marc, el regidor d’Afers Interdepartamentals, Lluís Esteve, ha dedicat uns minuts a reflexionar sobre els obstacles que han de superar  les institucions, com ara els ajuntaments, per a què l’1 d’octubre es pugui votar. Esteve s’ha referit concretament a l’Ajuntament de Martorell. “Sabeu que aquestes setmanes han sigut molt complicades al Parlament però també ho ha estat a l’ajuntament. S’han rebut moltes pressions i les rep l’alcalde de manera directa. Com a govern et volem explicitar tot el suport personal a la tasca i al compromís que has pres i estic convençut que tots vosaltres (la ciutadania) també ho fareu perquè és la manera de demostrar que som un poble viu i que som un poble molt ferm” ha dit.

Lluís Esteve, regidor d’Afers Interdepartamentals

Ofrena floral, Cants d’Honor i Salves

L’acte institucional de la Diada a Martorell ha comptat amb l’ofrena floral al fossar de Sant Bartomeu que ha anat a càrrec de l’Ajuntament de Martorell, els Gegants de Martorell, el Rugby Club Martorell, Òmnium Cultural i l’Associació de Motos Clàssiques i Antigues de Martorell.

L’Ars Nova ha interpretat dues peces corals: el rossinyol i Els segadors. Com a cloenda, els Trabucaires de Santa Coloma de Gramanet han fet les salves d’honor. La façana de l’edifici del Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna s’ha il·luminat amb els colors de la senyera.

 

La Nova Cançó amb el Cor Montserrat

La programació dels actes de la Diada Nacional de Catalunya va portar, aquest dissabte a l’Auditori del Centre Cultural, al Cor Montserrat amb el seu recital dedicat a La Nova Cançó.

Una quarantena de veus van interpretar Cançó de les mans de Raimon, Què volen aquesta gent de Maria del Mar Bonet, Cançó de suburbi d’Ovidi Montllor, Pare de Joan Manuel Serrat, La gavina de Frederic Sirés, Petita festa de Toti Soler, No puc dir si plorava… de Joan Crosas, No ve d’un pam de La Trinca, A Margalida de Joan Isaac, Paraules d’amor de Joan Manuel Serrat, Que tinguem sort de Lluís Llach, He mirat aquesta terra de Raimon, Un núvol blanc de Lluís Llach, D’un temps d’un país de Raimon i Abril 74 de Lluís Llach.