La Generalitat aixeca l’emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat

490

El Govern de la Generalitat ha aixecat la fase 1 d’emergència per sequera que afectava a prop de 6 milions de persones, principalment de l’àrea de Barcelona i Girona. D’aquesta manera, 202 municipis catalans de 14 comarques que depenen del sistema Ter-Llobregat, entre ells Martorell, baixaran de l’escenari d’emergència al d’excepcionalitat per sequera.

Les pluges abundants de les últimes setmanes han fet augmentar les reserves dels embassaments del Ter-Llobregat fins al 25,4%, quan al març estaven al 14,5%. Tornar a la fase d’excepcionalitat suposa tenir les mateixes restriccions que a l’estiu passat. La limitació de consum d’aigua s’amplia fins a 230 litres per persona i dia, i la reducció de la dotació de reg agrícola passa a ser del 80 al 40%.

Continua prohibit el reg de gespa, de jardins i zones verdes; i no es poden netejar els carrers amb aigua potable. Pel que fa a les piscines, es podran reomplir les que ja estiguin plenes, però en cap cas es podrà omplir una que ara mateix estigui buida. El canvi de fase es farà efectiu dilluns, quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat.

La Generalitat alerta que la situació segueix sent greu. Per aquest motiu mantindrà la instal·lació de les 13 dessaladores anunciades fa unes setmanes: 12 de mòbils a l’Alt Empordà, i una de flotant al Port de Barcelona. El govern ha decidit mantenir-les perquè, tot i que la previsió és aguantar en fase d’excepcionalitat fins a principis de 2025, és millor tenir-les per si es necessita més aigua. Amb aquest retrocés, les piscines del sistema Ter-Llobregat no cal que es declarin refugis climàtics per poder obrir aquest estiu.