Gira Compromís Metropolità 2030

L’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural de Martorell ha acollit avui el primer dels vuit actes de la gira de presentació de les vuit missions del Compromís Metropolità 2030, el nou pla estratègic per la ciutat real: la dels cinc milions d’habitants. Aquest pla, resultat del procés Barcelona Demà, està orientat a impulsar un nou model de prosperitat, basat en el coneixement i la innovació, que en redueixi les desigualtats socials i territorials i la situï com una de les metròpolis que liderin la lluita contra l’emergència climàtica.

L’objectiu és aconseguir que el 2030 el teixit econòmic de la regió metropolitana de Barcelona dediqui com a mínim un 1,2% del PIB a despesa privada en R+D. Aquesta és la missió ‘Economia innovadora i inclusiva’ que s’ha explicat avui durant l’acte, que ha estat organitzat pel PEMB i l’Ajuntament de Martorell, amb el suport de l’AMB i la Diputació de Barcelona, i que ha tingut com amfitrió l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa.

Fonollosa ha destacat que “el paper dels ajuntaments respecte el teixit industrial i empresarial és el d’impulsar, però sobretot el d’acompanyar i tractar de resoldre les necessitats davant dels grans canvis que pateix actualment un sector que ha de ser competitiu a l’hora que ha de fer seus requeriments estrictes en pro de l’economia circular i el medi ambient”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Hi ha participat com a padrí de la missió Pere Condom Vila, director de l’Oficina de Recerca i Transferència de Tecnologia de la Universitat de Girona que ha posat de manifest la necessitat d’impulsar la cultura de la transferència entre tota la comunitat investigadora, apostar per polítiques públiques industrials i per introduir empreses intensives en innovació al mercat.

També ha comptat amb la presència d’Eva Menor, diputada de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, qui ha explicat que precisament una de les principals actuacions de la Diputació de Barcelona és afavorir les relacions amb la resta d’administracions per treballar plegades en el desenvolupament econòmic del territori per assolir un futur millor, més innovador i inclusiu.

Eva Menor, diputada Desenvolupament Econòmic

“L’àmbit públic ha de col·laborar de manera molt proactiva per a que la innovació s’infiltri dins el sistema empresarial i industrial sobretot en les petites i mitjanes empreses. I per això cal que l’àmbit local col·labori en aquesta transformació”, ha afegit el vicepresident de planificació estratègica de l’AMB i president de la Comissió Executiva del PEMB, Jordi Martí.

Jordi Martí, vicepresident planificació estratègica AMB

Durant l’acte, s’ha reflexionat al voltant de la necessitat que una economia que proporcioni prosperitat per a tothom ha de disposar d’una estructura diversificada i amb un pes creixent de la innovació en totes les activitats. La regió metropolitana de Barcelona està molt ben posicionada en matèria de recerca, però cal millorar la seva transferència a l’esfera productiva. Per això, millorar la despesa privada en R+D és clau per fer un salt qualitatiu i que la regió metropolitana es reubiqui entre les regions europees més innovadores.

Projectes que hi poden contribuir

A l’esdeveniment s’han presentat diversos projectes alineats amb la missió que s’estan duent a terme en l’actualitat per tal d’impulsar la innovació a la regió metropolitana de Barcelona. Per assolir els objectius de la missió d’Economia innovadora i inclusiva, cal desenvolupar projectes d’escala metropolitana i en col·laboració entre actors diversos en els àmbits següents: Educació i formació; Transferència tecnològica; Polítiques públiques d’R+D; Espais d’activitat econòmica; Clústers, xarxes i territori i en el Model d’empresa.

En aquest sentit, Rosa Cadenas, regidora de Comerç i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Martorell, ha presentat el Centre de Formació Professional d’Automoció, ubicat al municipi, com “una gran aposta per la formació professional reglada que fem conjuntament amb la UPC. Un centre de formació de referència que entre d’altres coses busca implicar profundament l’empresa (i no només del sector de l’automoció)”.

Rosa Cadenas, regidora de Comerç i Promoció Econòmica

Mercè Segarra, vicerectora d’Emprenedoria, Innovació i Transferència de la Universitat de Barcelona ha parlat de la Xarxa d’Emprenedoria Universitària, que aglutina les universitats per compartir experiències, pràctiques i capacitats al voltant de l’emprenedoria i la innovació i per a que la recerca arribi a tota la societat, no només a les empreses sinó a tot tipus d’actors que la precisin.

Pere Soler, tècnic de projectes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ha parlat del projecte de Pla de millora dels polígons industrials i àrees d’activitat econòmica del Baix Llobregat, i ha destacat la importància d’elaborar polítiques públiques per tal de donar resposta a les mancances en termes d’infraestructures de molts d’aquests espais d’activitat econòmica.

Franc Espinar, director de projectes, ha explicat en què consisteix el projecte 4DHealth, un centre d’innovació i simulació que té el propòsit d’innovar en salut i desenvolupar projectes per contribuir a la formació i capacitació dels professionals per augmentar la seguretat dels pacients.

Vicente Atienza, responsable de projectes d’innovació de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha centrat la seva intervenció en el Hub Industrial de Mobilitat Sostenible, qui ha situat que “en una economia amb un pes tant important de les petites i mitjanes empreses, les administracions tenen el paper vital d’apropar les PIMEs a la transferència tecnològica i la innovació ja que aquestes tenen moltes més dificultats que les grans empreses”.

Finalment, un representant de Barcelona Technical Center (Btech), empresa d’enginyeria especialitzada en els sectors automobilístic, aeronàutic, ferroviari i de química i energia, han ensenyat i explicat un nou model de cotxe totalment elèctric i sostenible que ha participat al Rally París-Dakar conduït per l’Ariel Jaton, també present a l’acte.

L’acte ha comptat amb la presentació del coordinador general del PEMB, Oriol Estela, i de la directora de Ràdio Cornellà, Mireia Navarro, així com la intervenció de la il·lustradora Cé Marina que ha dibuixat en directe una imatge representativa de la missió.

Antecedents: Barcelona Demà

Durant el mes de juny del 2020, el PEMB va obrir un procés de reflexió compartida per tal d’elaborar l’estratègia de la Barcelona metropolitana del 2030: el procés ‘Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030’, definit com el procés col·lectiu de debat i proposta (Barcelona Demà) obert a les organitzacions de tot el territori metropolità i a les contribucions de persones expertes d’àmbits diversos, focalitzat en els reptes de la regió metropolitana de Barcelona i que, en el període 2020-2022, ha conduit a la definició del Compromís Metropolità 2030. Una part del procés culminarà el 7 d’octubre.

Gira per vuit municipis

Del 13 al 30 de setembre, el PEMB organitza una gira per vuit municipis de la regió metropolitana de Barcelona per presentar una a una les missions vinculades al Compromís Metropolità 2030. Aquest dimarts Martorell ha acollit la presentació de la Missió ‘Economia innovadora i inclusiva’. Santa Coloma de Gramanet serà l’escenari de la Missió ‘Nivells de renda suficients’ el 16 de setembre, la Missió ‘Emergència ambiental i climàtica’ es donarà a conèixer a Vilanova i la Geltrú el 19 de setembre, la Missió ‘Habitatge adequat’ es presentarà a Mollet del Vallès el 20 de setembre, la Missió ‘Alimentació saludable’ a Mataró el 23 setembre, la Missió ‘Mobilitat sostenible i segura’ a Santa Perpètua de Mogoda el 27 de setembre, la Missió ‘Cohesió territorial’ a El Prat de Llobregat el 29 de setembre, i la Missió ‘Vitalitat cultural’ a Rubí el 30 de setembre.

La gira conclourà el 7 d’octubre a Sant Adrià del Besòs, on tindrà lloc l’acte de presentació del Compromís Metropolità 2030. Serà als Jardins Can Llima, al voltant de la casa sostenible TO, ubicada dins del Campus EEBE-UPC, on mitjançant la música, la dansa i l’expressió artística, es farà públic el nou pla que defineix la Gran Metròpoli del futur: resilient, pròspera, cohesionada, intel·ligent, multinivell i oberta.