La màgia de les Caramelles Martorell converteix la festivitat de Pasqua en "akigam"

964

Caramelles Martorell ha començat a preparar les cançons de Pasqua. L’entitat ha celebrat, aquest dissabte, la festa de benvinguda per reunir a tota la família caramellaire abans d’iniciar els assajos del seu repertori. La festa ha estat protagonitzada per la màgia i, a la Casa de Cultura de La Vila, hi han assistit un centenar de persones, entre elles, el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral.

Akigam és una paraula màgica. “De fet és el resultat de la paraula ‘màgika’ escrita al revés” explica una de les membres de Caramelles Martorell, Juanita Ponce. Akigam és el títol de la cançó, amb lletra de l’Anna Gil, que els caramellaires incorporen, com a novetat, en el repertori d’enguany. I com amb altres cançons de Caramelles Martorell, és la versió d’una melodia coneguda pels més petits. En aquesta ocasió Arkandú del Club Super3. “Per atrapar una mica als nens hem fet servir aquesta cançó. Li hem canviat la lletra i ens hem inventat una paraula per fer-la màgica”, diu Ponce.

Aquesta i dues cançons més que recuperen del repertori de Caramelles, seran les que interpretaran el diumenge 27 de març i l’endemà dilluns, pels carrers de Martorell. Les sessions per assajar-les començaran el pròxim dissabte, 20 de febrer, i durant 5 setmanes, el centenar de persones que integren el grup tindran temps per aprendre’s les lletres. Els assajos es faran “de 6 a 7 de la tarda, els dissabtes que queden de febrer i els de març fins a Pasqua, a la Casa de Cultura de La Vila”, explica la Juanita Ponce.

Caramelles Martorell, 86 anys cantant a la Pasqua

L’entitat caramellaire martorellenca ha madurat i ho ha fet reforçant i defensant la tradició. A Martorell les Caramelles daten de l’any 1930. Són 86 anys de tradició caramellaire ininterrompuda i en plena vitalitat. Juanita Ponce destaca que “ja fa anys que és habitual trobar tres i quatre generacions de caramellaires de la mateixa família. Una tradició que a Martorell va passant de pares a fills i això no passa en altres poblacions que no tenen la sort nostre i han acabat perdent aquesta tradició. Nosaltres estem en una situació privilegiada”.

La manca de cantaires fa perillar enguany la celebració de la Trobada de Petits Caramellaires del Baix Llobregat que es celebra, anualment, en una població diferent de la comarca. Ponce assenyala que “abans hi havia molta feina a organitzar-la perquè existien una trentena de colles. Ara és difícil que es faci per manca de cantaires”. Una situació que, com indica Ponce, “cal fer replantejar-se el seu futur perquè les coses canvien i les tradicions s’han de saber adaptar als canvis”.