La Mercè i el Pompeu Fabra se sumen a la setmana europea ‘CodeWeek’

1026

Promoguda per la Unió Europea, la setmana CodeWeek pretén apropar la programació i l’alfabetització digital als infants i joves d’una manera divertida i atractiva. A La Mercè, els alumnes aprenen a programar i els del Pompeu Fabra fan un pas més agosarat i participen en un projecte amb centres de vuit països europeus que durarà dos anys.

Prop d’un centenar d’escoles i instituts catalans participen en la setmana CodeWeek, una iniciativa de la Unió Europea per tal de promoure entre l’alumnat europeu la programació i l’alfabetització digital d’una forma atractiva. La CodeWeek es realitza del 10 al 18 d’octubre amb més de 200 activitats de diversa mena relacionades amb la programació. A Martorell, hi participen l’institut Pompeu Fabra i La Mercè.

‘Scratch’ i robòtica

La Codeweek vol “fomentar la programació als diferents països de la Unió Europea com a activitat que afavoreix la resolució de problemes, la creativitat i el pensament estructurat”, segons ha explicat el tutor i professor d’Informàtica de 3r de Primària de La Mercè, Andrés Garcia. Els seus alumnes desenvolupen projectes que potencien la curiositat i posen en pràctica els conceptes matemàtics apresos. “Actualment, programem amb Scratch però, en aquest curs, farem un pas més i entrarem en el camp de la robòtica”, ha dit.

Aplicació per mesurar la contaminació

Els alumnes de Batxillerat de l’institut Pompeu Fabra van desenvolupar, l’any passat, una aplicació per mesurar la contaminació que està en procés de patent. “La programació permet estructurar el pensament i la lògica, i desenvolupar el pensament crític. Fomenta el treball cooperatiu i la creativitat, i s’aprèn a gestionar el temps i a materialitzar les idees innovadores”, ha afirmat Francesc Pérez, professor de Tecnologia i Informàtica de l’Institut Pompeu Fabra, qui ha afegit que “és important que els alumnes aprenguin el llenguatge de la programació perquè els ajuda a desenvolupar la creativitat”.

Projecte ‘Art Education’

Coincidint amb la Codeweek, l’institut Pompeu Fabra ha iniciat un projecte ART Education que combina art i tecnologia sobre roba. “Un dels productes finals serà la creació d’un llibre de realitat augmentada”, ha avançat Francesc Pérez. Una vintena de professors de vuit centres educatius europeus (Portugal, Anglaterra, Croàcia, Eslovènia, Romania, Turquia i Xipre) es reuniran aquest diumenge a Martorell per començar el projecte, que dura dos anys i està finançat per la Unió Europea. Més informació a www.arteducation.eu i www.tecnologies.net