La pastisseria martorellenca Grau, entre les 50 millors de Catalunya

2034
Guardons Fava de Cacau 2022

El passat 24 de gener es va celebrar la 3a edició del lliurament dels premis Fava de Cacau, dins la 5a Mostra Internacional de Pastisseria organitzada per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts. La cita dona a conèixer la llista de les 50 millors pastisseries de Catalunya. Per segon any consecutiu, la Pastisseria Grau de Martorell, ubicada a l’avinguda d’Ausiàs March 2-8, ha estat una de les guardonades.

El jurat dels guardons Fava de Cacau està coordinat pel mestre pastisser Marc Balaguer en col·laboració amb altres experts en pastisseria i cuina com professorat, periodistes gastronòmics i pastissers i pastisseres que no disposen de pastisseria pròpia.

La metodologia utilitzada per puntuar les diferents pastisseries i que ha servit per elaborar la llista definitiva ha seguit criteris estrictament professionals, valorant aspectes com l’exposició del producte, el servei d’atenció al públic, la varietat dels productes exposats, la originalitat dels mateixos, el local i la degustació.

“Un dia, tens un client a qui no coneixes, et fa una compra, parla amb les dependentes i et jutja. És important estar sempre al 100% perquè no saps en quin moment vindrà. Es reparteixen per tot Catalunya per poder visitar totes les pastisseries”, explica Natàlia Grau, propietària i gerent de Pastisseria Grau a Martorell i Esparreguera.

Natàlia Grau, propietària i gerent Pastisseria Grau

“Personalment, veure que l’esforç, la feina constant i l’intentar millorar sempre se t’està reconeixent, m’omple molt. El suport i les felicitacions dels nostres clients són d’agrair. I a nivell professional, ser entre les 50 millors pastisseries de Catalunya et situa en el mapa. De fet, em consta que hi ha gent que, fins i tot, fa la ruta de les 50 pastisseries”, diu.

Natàlia Grau, propietària i gerent Pastisseria Grau

Grau afirma que “el premi és una iniciativa molt bona, ja que posa el món de la pastisseria al nivell que es mereix. A vegades, pensem que el que fem és desconegut o que estem trepitjats pel món industrial. És una mostra oberta a tothom, de manera que es pugui conscienciar al client sobre què és la pastisseria artesanal, com treballem, els productes que utilitzem i l’esforç que hi ha al darrera”.

Natàlia Grau, propietària i gerent Pastisseria Grau

Pastisseria Grau és el llegat d’una antiga generació de pastissers. Els seus inicis es remunten a 1865, quan la pastisseria era coneguda com Nasi Simó i estava situada al carrer Gran d’Esparreguera. Més tard, va continuar el negoci al seu fill, Tilden Ventura, i posteriorment el fill d’aquest, Ignasi.

L’Ignasi de la Lionesa -com es coneixia llavors la pastisseria- va mantenir la botiga al carrer Gran, però alhora la va ampliar a nivell industrial. Treballaven unes 50 persones que, a més de produir de manera artesanal per la botiga, també ho feien per a grans companyies de rebosteria industrial.

Un d’aquests treballadors era l’Antonio Grau, que als 14 anys va entrar a treballar i anys després es va casar amb l’hereva de la família, la Rosa. Junts van fundar la Pastisseria Grau, primer a Sant Pere de Riudebitlles i més tard a Esparreguera, 1990.

Al cap dels anys, la filla de la Rosa i Antonio es va incorporar a l’empresa familiar i el 2013 va obrir una segona botiga a Martorell. Així doncs, actualment la pastisseria està formada per la quarta i la cinquena generació de pastissers.

“Obrir botiga a Martorell era una idea que tenia el meu pare des de feia molts anys i en entrar jo a la empresa ho vam poder tirar endavant. Començar a Martorell va ser molt fàcil pel suport que ens va donar l’Ajuntament des del principi. La rebuda dels clients va costar una mica més, perquè ja tenien les seves pastisseries de referència, però poc a poc ens han anat reconeixent la feina, provant els nostres productes, i ara són molt agraïts i fidels”.

Natàlia Grau, propietària i gerent Pastisseria Grau

Natàlia Grau afirma que “tant Martorell com Esparreguera són pobles amb una forta tradició pastissera, i això es nota molt en els clients. Veus que tenen costum de pastís, de tortell de diumenge. No necessiten una celebració per venir a comprar. Això és gràcies a haver tingut sempre pastisseries de qualitat que han anant educant la clientela”.

Natàlia Grau, propietària i gerent Pastisseria Grau

En les categories especials, la mostra va distingir a la Pastisseria Ferrer Xocolata de Girona amb la Fava d’Or al valor històric, a l’Origen Bean To Bar de Lleida amb la Fava d’Or innovadora i a la Pastisseria Canal de Barcelona amb la Fava d’Or al dolç més singular pels seus coneguts pastissos d’homenatge.

La Fava d’Or a la millor pastisseria de la seva zona va ser per Pastisseria Cal Jan (Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre), Pastisseria el Cigne (Catalunya Central), Pastisseria Gil (Zona Pirineu), Pastisseria Hoffman (Barcelona i comarques de Barcelona), Pastisseria Targarona (Penedès Garraf), Pastisseria Tornès (Gironès) i Pastisseria Tugues (Ponent).

Guardons Fava de Cacau 2022