L’ADF fa manteniment de senders i treballa per recuperar la zona cremada per l’incendi

1311
ADF Martorell

L’Agrupació de defensa Forestal (ADF) Martorell ha iniciat el 2022 amb un intens calendari d’actuacions sobre el medi natural. Els voluntaris de l’entitat treballen, d’una banda, fent el manteniment dels camins i boscos del nostre entorn. De l’altra, duen a terme tasques del projecte de recuperació de la zona cremada per l’incendi del passat 13 de juliol.

Pel que fa a les feines periòdiques, l’ADF ha rebut la col·laboració del Motor Club Micorella; el Centre d’Estudis Martorellencs (CEM); l’Associació d’Excursionista de Martorell (AEM) i Fem Natura 2003. També hi han pres part diversos particulars, per arribar a la xifra de 21 persones, supervisades des d’un punt de vista tècnic i logístic per l’ADF i el Micorella.

Aquestes tasques són el manteniment dels senders i torrents, la recuperació de barraques i murs de pedra seca i de les fonts. Segons la previsió, “van per bon camí”, tal i com explica el president de l’ADF, Ferran Tortajada. Apunta que “no és una tasca difícil ni complicada, però requereix de molta planificació, seguretat i organització, ja que treballem en un medi forestal i fem servir eines de tall, que son un risc per als no acostumats a aquestes feines, en barrejar-se entitats molt diferents”.

Ferran Tortajada, president de l'ADF Martorell

El president de l’ADF comenta que encara no hi ha data de finalització de les tasques, ja que depèn de la disponibilitat horària dels voluntaris, i que la recuperació de les barraques de pedra i mur i les seves fonts està avançant força gràcies “als treballs de tala i retirada dels arbres cremats en l’incendi”.

ADF Martorell

Precisament, en referència al projecte de recuperació de la zona cremada per l’incendi del passat juliol, Tortajada explica que “les tasques són talar, desemboscar fusta cremada, retirar la vegetació calcinada i les construccions de feixines amb restes vegetals per tal d’evitar la seva erosió”, i que després es faran treballs a la xarxa viària: “el rebliment i refinat de camins amples, d’uns 3 metres i mig aproximadament”. El treball està organitzat en funció del desenvolupament de les fases principals que s’estan executant i portant a terme en la zona cremada”.

Ferran Tortajada, president de l'ADF Martorell

Tortajada destaca la feina que s’està duent a terme a la zona cremada, on l’ADF col·labora amb l’Ajuntament de Martorell, la Diputació de Barcelona i l’ajuda a totes les ADFS de les comarques del Baix Llobregat, de l’Anoia, del Penedès i del Vallès Occidental. El treball conjunt entre l’entitat forestal i les administracions municipal i provincial s’estén també en l’àmbit dels treballs a la xarxa viària de camins, a través del Pla de prevenció d’incendis forestals.