La quotidianitat, el pas del temps i l’amistat al llibre ‘María’ de Maria Lluïsa Navarro

704
Presentació 'Maria' de Maria Lluïsa Navarro

Dins de la programació del Dia Internacional de les Dones, aquesta tarda a la Biblioteca s’ha presentat la novel·la María de la martorellenca Maria Lluïsa Navarro. Es tracta d’un llibre que mescla trets autobiogràfics i d’altres inventats, per contar la història de dues dones que es retroben després de trenta anys, i es conten tot allò que han viscut en aquest temps. És una novel·la on conviuen el present, el passat, les vivències, el pas del temps i l’amistat. La presentació, oficiada per l’alcalde Xavier Fonollosa i el regidor de cultura Sergi Corral, ha comptat també amb la participació de la Coral del Barri Rosanes, dirigida per Alba Bohigas.

Tal com ha explicat l’autora, Maria Lluïsa Navarro, el nom de la novel·la “és un homenatge a la meva mare, que sempre m’havia dit que li agradaria veure un llibre amb el meu nom”. “Les protagonistes són dues dones de 70 anys, la María i la Teresa, que es retroben després de tres dècades sense veure’s, i reprenen la seva amistat. Així, mútuament s’expliquen què els ha passat durant aquest temps. El llibre conté algunes escenes autobiogràfiques i alguns noms de gent que estimo o de veïns del poble, però també s’inclouen històries inventades”.

Maria Lluïsa Navarro, autora del llibre 'María'

María és la primera novel·la que publica l’autora, essent, a més, autoeditada, tot i que sempre s’ha dedicat a escriure altres coses. El llibre ha estat gestant-se “des de fa uns quatre anys, mentre el rellegia, l’esborrava i el tornava a reescriure”, ha expressat Navarro. La novel·la toca temes molt diversos al voltant de la quotidianitat, “s’explica potser més la història de la Teresa que de la Maria, que és qui relata. La seva amiga té un marit que l’enganya, que es gasta els diners amb el joc, i del qual al final s’acaba separant. També parla de la tieta, que sempre va estar enamorada d’un home que li proposa marxar, però pel convencionalisme i moralitat de l’època, ella no accepta. En definitiva, es tracta d’una història quotidiana, fàcil de llegir i per a tots els públics”.

Maria Lluïsa Navarro, autora del llibre 'María'

La Coral Rosanes ha estat la protagonista de la segona part de la presentació, on a propòsit de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, ha interpretat algunes de les cançons del seu repertori. El llibre María es pot trobar a les llibreries locals.