La ruta literària de Francesc Pujols torna a trepitjar Martorell per capbussar-se en la figura del filòsof

342
Ruta literària Francesc Pujols
Ruta literària Francesc Pujols

Els carrers del barri La Vila han acollit, dos anys més tard, la ruta literària de Francesc Pujols, coorganitzada per la Bibloteca Martorell i la Fundació Francesc Pujols, amb més d’una vintena de participants. La pandèmia va obligar a suspendre l’edició de l’any passat, però aquest diumenge ha tornat a organitzar-se després que comencés a fer-se ara fa cinc anys. El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Martorell, Andreu González, ha assistit a la ruta.

Francesc de Castro ha estat l’encarregat de guiar els assistents per un recorregut que ha començat a la plaça de l’Església i que ha fet parada a l’Enrajolada, ha seguit pel carrer Francesc Santacana i la plaça de l’ajuntament i que ha acabat a la Torre de les Hores, on Francesc Pujols va establir la seva residència amb la seva família.

De Castro ha explicat que la ruta d’aquest matí serveix per divulgar “el personatge de Francesc Pujols, ja que el coneixem per l’anècdota però poca gent hi aprofundeix”. A través de les parades que s’han fet i les persones amb qui el relacionen, la figura del filòsof guanya pes i valor.

Francesc de Castro

Durant els cinc anys de rutes, els martorellencs hi han donat un molt bon suport. Pensada per seguir un recorregut urbà, aquesta passejada pot guanyar més volada encara i adaptar-la, fins i tot, a una jornada sencera, segons ha apuntat de Castro.

Francesc de Castro

La ruta ha clos a la Torre de les Hores, on els participants han tingut temps per posar en comú el recorregut que han fet i visitar l’edifici des de dins, allà on Pujols va residir-hi des de la seva tornada de l’exili i fins la seva mort. El martorellenc és l’autor de Concepte General de la Ciència Catalana una obra on parla d’un corrent filosòfic català i que va encetar Ramon Llull i del qual autors com Josep Pla també hi han fet referència.