La ‘Taverna Pujolsiana’ obre els Racons del Vimart, que mariden el vi amb les arts

787
Racons del Vimart. La Taverna Pujolsiana

Tret de sortida de la quinzena d’actes del cicle Racons del Vimart que, dins la Festa del Roser, posen en relació el vi amb les arts i la cultura. La primera sessió ha estat el ‘Vi, Lletres i Música a la Taverna Pujolsiana’, amb uns 50 assistents. El filòsof Joan Cuscó ha maridat vins amb dites i pensaments de Francesc Pujols al voltant d’aquesta beguda. L’han acompanyat el duet composat per Valentí Maymó i Frederic Aicart, de Bubulina Teatre.

Pujols, a més de viure del món del vi, va utilitzar-ne constantment metàfores en les seves obres com a manera de veure el món. Així ho ha descrit Cuscó, qui ha reivindicat l’estreta relació pujolsiana amb el vi.

Ho ha fet citant frases com, per exemple, “el vi embriaga i això ens permet canviar la mirada del món”, una embriaguesa que, per Cuscó, “tenia una doble implicació: una manera de tocar de peus a terra i conèixer la natura”, però que alhora “provocava uns efectes amb el seu consum i transforma la mirada”, seguint una mirada clàssica.

Joan Cuscó

Valentí Maymó i Frederic Aicart han posat la part musical a la vetllada. Maymó ha destacat que “hem escollit per a l’ocasió la tenora, un instrument genuí català, les notes del piano de Pujols i poemes de clàssics com Verdaguer o Segarra, i la dramatúrgia de Guimerà”.

Valentí Maymó

“Un repertori que a Pujols li hauria complagut i del que hauria estat content”, afegia Maymó, per a qui actes com aquest són molt importants “i una heroïcitat en els temps difícils en els que estem, en què la cultura cada cop arreplega menys gent”.

Valentí Maymó

L’altra part del maridatge han estat els tres vins que tots els assistents han pogut degustar, tots tres de la firma Pinord. En primer lloc, un vi blanc +natura, seguit del rosat Clos de Torribas, i finalment un negre, Nox.

Tots els Racons del Vimart

Els Racons del Vimart continuaran aquest dissabte 1 d’octubre amb el ‘Tafanegem el vi’ als Jardins de l’Enrajolada (11.00, 12.00 i 13.00h) per a infants de 7 a 12 anys, que aprendran a distingir aromes de productes naturals com el most amb el VINSEUM-Museu de les Cultures del Vi. El mateix dia (12.00h) arriba als Jardins d’El Progrés ‘El Vermut de Llucià Ferrer’. El popular presentador conduirà aquest programa de Ràdio Flaixbac amb música, humor i entrevistes durant dues hores.

Diumenge (13.00h) el vi maridarà amb la música amb el ‘Vi a Banda’ a la plaça de l’Església i el concert (13.00h) de la Banda Simfònica de Martorell.

La recuperació de varietats de raïm autòctones és una tendència que es generalitza, i se’n parlarà en el tast ‘Varietats Recuperades’, a la Casa de Cultura de La Vila el dilluns a les 20.00h.

Dimarts, la proposta es desplaça a l’Auditori Joan Cererols. A les 20.00h s’hi farà un tast a càrrec de Can Morral del Molí, acompanyat de ‘Les Històries de l’Avi Josep’.

No hi podia faltar la presentació d’algun llibre sobre vins. És el cas de ‘Catalunya, terra de vi. Les denominacions d’origen’, a la Torre de les Hores (18.30h) a càrrec del periodista Josep Sucarrats. Seguidament (20.00h) hi haurà un tast de vins rebels a la Casa de Cultura La Vila, fruit d’una nova generació de viticultors i enòlegs que trenquen esquemes.

Per dijous, el maridatge es fa amb l’art. L’artista local Carme Bueno ensenyarà a decorar una ampolla de vi i a convertir-la en un element de decoració lluminós (l’Enrajolada, 17.30h). A la nit, el Cafè d’El Progrés acollirà l”Espai Bombolles i Maridatges Insospitats’, amb una degustació d’escumosos de Codorniu a càrrec de Bruno Colomer, maridats amb platets gastronòmics de l’Aqqua Restaurant, Les Vinyes i la Pastisseria Artigues i actuació musical de Névoa i Vicenç Solsona.

Divendres, els vins es “casen” amb el cinema i la botànica. En relació amb el Setè Art, a través d’un Cineclub i la projecció de Noches de Vino Tinto (19.00h, Auditori). De l’altra, amb el tast Vins i Flors per descobrir aromes presents al vi, les flors i les fruites (Casa de Cultura La Vila, 20.00h).

Dissabte 8, dia central del Roser, els Racons inclouran tres actes. Un serà el tast DO de la Denominació d’Origen Alella, convidada d’enguany (Casa de Cultura de La Vila, 17.30h); el propi Vimart XI Fira de Vins i Caves de Martorell (de 18.00 a 01.00h); i l’11è Vi, Moda i Estilisme (21.30h) a la plaça de l’Església, amb una trentena de models que desfilaran per la passarel·la sota la coordinació de Sonia Pinedo Beauty Centre i el tast de vins seleccionats per Esteve Esteve, del Restaurant Esteve.

Totes aquestes activitats -de pagament, i algunes de franc- precisen d’una inscripció prèvia a entrades.martorell.cat. Consulteu el programa per saber si encara hi ha disponibilitat de localitats.