Amb el tancament de la Biblioteca Martorell i de la resta de biblioteques públiques de Catalunya el passat 13 de març, la Diputació de Barcelona ha treballat per donar resposta a l’augment de demanda dels serveis en línia. Així, ha obert els serveis virtuals de la Xarxa de Biblioteques Municipals a tots els residents de Catalunya, tinguin o no el carnet de la biblioteca. Aquests serveis presten gratuïtament continguts virtuals de llibres, revistes, pel·lícules i música, entre d’altres.
Un dels principals serveis virtuals és la plataforma de préstec digital eBiblio, amb accés a llibres, pel·lícules i revistes, però també les bases de dades Naxos Music Library, amb un ampli repertori musical sobretot del gènere clàssic, l’In-edit TV, amb documentals musicals, així com els audiollibres o l’hemeroteca de La Vanguardia, per destacar-ne alguns. Ho comenta Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Martorell.
Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Martorell
Aquesta plataforma és disponible tant per als usuaris amb el carnet de la Biblioteca com per als que encara no el tenen. En el cas dels primers, com explica Canals, “han d’entrar el número del seu carnet i la contrassenya. En el segon cas, cal omplir aquest formulari. S’obtindrà un número de carnet i s’hi podrà accedir.
Canals recorda que l’accés a aquesta plataforma de continguts es fa “a través de la Biblioteca Virtual, on podreu desplegar totes les opcions”. Alhora, recorda que “per descarregar llibres, caldrà que tingueu instal·lat al vostre ordinador el programa Adove Edition, que es pot descarregar aquí, mentre que en el cas de les pel·lícules no serà necessari”.
Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Martorell
Creix el número d’usuaris i de continguts
Aquest tipus de serveis virtuals els que més han crescut els darrers dies. La Diputació desvetlla que la mitjana diària de préstecs al servei d’eBiblio ha passat de 907 abans del 14 de març a 2.523 préstecs diaris a partir del 14 de març. Augment que també s’observa en altres casos, com en l’ús d’Audiomol (audiollibres) o en les visites a In-edit TV.
Davant el creixement d’un 180% en préstecs a eBiblio Catalunya els primers dies de confinament de la ciutadania, les institucions implicades en el projecte, Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona i Ajuntament de Barcelona, han incrementat el nombre de títols disponibles i el de les llicències d’ús, i augmentat el nombre de documents que es poden prestar per persona. Ara, cada usuari podrà agafar en préstec fins a quatre llibres simultàniament amb un màxim de trenta llibres al mes i podrà veure dues pel·lícules diàries sense límit mensual.
Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Martorell
Com a conseqüència del tancament de totes les biblioteques, també s’han prorrogat tots els préstecs de documents vigents fins al 21 d’abril, ampliat el termini per recollir els documents reservats a 30 dies, i tancat totes les bústies de retorn de documents de les biblioteques per evitar desplaçaments innecessaris.
Des de la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) de la Diputació es continua treballant per oferir tots els serveis bàsics essencials, com l’accés al portal Biblioteca Virtual i als recursos web com In-edit TV, eBiblio o eFilm, així com mantenir operatius els canals d’atenció a l’usuari a través de les bústies corporatives i les xarxes socials, amb l’ús de l’etiqueta #joemquedoacasaXBM.
La Xarxa la formen 227 biblioteques i deu bibliobusos que donen servei al 98% del territori, amb un fons de més de 10 milions de documents i més de 2,7 milions d’usuaris amb carnet. A casa nostra, la Biblioteca Martorell atén a prop de 15.000 usuaris amb carnet.