La xerrada’Teatre Natura: Martorell a l’època del tenor Palet’ trasllada al Martorell de principis del segle XX

1339
Conferència Teatre Natura
Conferència Teatre Natura

La Caserna ha acollit aquest dijous al vespre la xerrada ‘Teatre Natura: Martorell a l’època de tenor Palet’ a càrrec de l’historiador martorellenc Ferran Balanza i el comissari de l’Any Palet, Aleix Palau. L’acte ha format part de la programació organitzada entorn l’exposició Josep Palet: Tenor o res, inclosa en el conjunt d’activitats per commemorar els 140 anys del naixement del tenor martorellenc Josep Palet.

El Teatre Natura va ser un esdeveniment musical que va tenir lloc els dies 14 i 15 d’agost de l’any 1915 en favor de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Martorell. En aquest esdeveniment el tenor Palet hi va interpretar dues òperes: Aida, de Giuseppe Verdi i Marina, d’Emilio Arrieta. El Teatre Natura, que va tenir lloc a l’esplanada on avui es troba l’escola Els Convents, va portar fins a Martorell l’orquestra, el cor i la companya de dansa del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, i va estar dirigit pel mestre Josep Sabater.

Al Teatre Natura hi van assistir més de 4.500 persones, tot un èxit per a l’època. Aleix Palau, comissari de l’Any Palet apunta que l’objectiu principal d’aquest acte benèfic no va ser gaire satisfactori, ja que es van acabar recaptant poc més de 2.500 pessetes.

Aleix Palau, comissari de l'Any Palet

A l’època del tenor Palet, la societat catalana es trobava en un període de dificultats que no van escapar Martorell. Poc després d’haver superat la crisi de la fil·loxera de finals del segle XIX, que havia afectat de manera fulminant milers de vinyes i conreus, estava immers en un nou problema: la crisi econòmica per la manca de sulfat degut a l’esclat de la I Guerra Mundial. Tal com comenta l’historiador martorellenc Ferran Balanza, la societat martorellenca encadenava dues greus crisis econòmiques consecutives.

Ferran Balanza, historiador martorellenc

Primera actuació de Palet a Martorell

La importància d’aquell concert de l’any 1915, però, recau principalment en la figura del tenor martorellenc, ja que va suposar la primera actuació de Palet a Martorell, però no va ser l’última. Dues dècades després, als anys 30, l’artista va fer dues actuacions més davant dels seus vilatans a El Círcol.

Aquesta xerrada, a la que han assistit l’alcalde Xavier Fonollosa i el regidor de cutura Sergi Corral, està inclosa dins de la programació de l’exposició Josep Palet, tenor o res, que es pot visitar a La Caserna fins el 17 de setembre, i també està vinculada al Festival PAS (Pont a les Arts Sonores), la sèrie de concerts a l’aire lliure celebrats davant el Pont del Diable. El fet que tots dos esdeveniments siguin festivals musicals a l’aire lliure, comenta Palau, converteix el Teatre Natura en el “predecessor més antic dels festivals que celebrem actualment a Martorell”.

Aleix Palau, comissari de l'Any Palet