L’Agrupació de Defensa Forestal La Roca Dreta treballa per a la prevenció d’incendis a Martorell

2252
ADF La Roca Dreta
ADF La Roca Dreta

L’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) La Roca Dreta és un ens que vetlla, des de l’any 2017, per la protecció i la seguretat dels boscos de Martorell. Aquesta associació se centra, sobretot, en la prevenció d’incendis forestals, però també es dedica a conscienciar i informar la població i, en cas d’incendi, col·labora amb els Bombers en les tasques d’extinció. Les dures condicions meteorològiques fan que els mesos d’estiu siguin l’època més intensa per a les més de 300 ADF que hi ha arreu de Catalunya.

Tal com explica el president de l’ADF La Roca Dreta, Ferran Tortajada, una de les feines principals d’aquestes entitats és “arreglar els camins” per tal de facilitar als Bombers l’extinció dels incendis forestals. Tot i això, Tortajada aclareix que, com que Martorell compta amb un Parc de Bombers que té recursos per a l’extinció, els recursos de l’ADF es bolquen en la prevenció.

Reproductor d'àudio
Ferran Tortajada, president de l'ADF Martorell

Pel que fa a la conscienciació de la ciutadania, un aspecte molt important per a les ADF, l’agrupació martorellenca la fa a través dels mitjans de comunicació i de les visites a centres educatius. En aquest sentit, Tortajada creu que hi ha una part dels veïns i veïnes de Martorell que viuen “d’esquena a la muntanya” i no la coneixen prou, de manera que cal informar-los sobre la necessitat de conservar-la.

A l’estiu, màxima atenció

Malgrat que els incendis es poden produir en qualsevol moment de l’any, es considera que el període de risc va del 15 de març al 15 d’octubre, i s’accentua encara més a l’estiu. És per això que, entre juny i agost, la Diputació de Barcelona engega el Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals, amb la col·laboració dels ajuntaments i les ADF. Aquest dispositiu inclou la figura d’un vigilant “per garantir que es faci un bon ús de les zones de bosc, per detectar columnes de fum i alertar els Bombers com abans millor”, segons Tortajada.

Reproductor d'àudio
Ferran Tortajada, president de l'ADF Martorell

De moment, aquest estiu Martorell ha tingut un ensurt: el passat mes de juliol es va incendiar un camió que transportava laca. La tasca dels Bombers, l’ADF i els cossos policials va aturar el foc abans que arribés al Parc Forestal de Can Cases, un dels punts més propensos a patir incendis junt amb la Serra de l’Ataix.

De fet, Martorell és considerat un territori d’alt risc d’incendi. Per al president de l’ADF local, un dels motius és que a la muntanya del municipi “hi ha poques entrades i sortides, i sempre hi ha gent, de manera que un petit incendi ja crea un risc tant per a les persones com per a la mateixa muntanya”.

Reproductor d'àudio
Ferran Tortajada, president de l'ADF Martorell
Parc Forestal Can Cases

Els voluntaris, la clau de les ADF

A banda dels ajuntaments i els propietaris forestals, les ADF també estan formades pels voluntaris, elements imprescindibles, ja que “són els qui dediquen el seu temps lliure a fer la feina”, diu Tortajada. A La Roca Dreta, actualment, hi ha set voluntaris, tot i que hi ha dues persones més a l’espera de fer un curs per poder-hi accedir. Es tracta d’un curs que ofereix la Generalitat a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, on bombers i tècnics de l’Escola de Bombers formen voluntaris que acaben rebent una acreditació oficial.

Reproductor d'àudio
Ferran Tortajada, president de l'ADF Martorell

El president de l’entitat martorellenca considera que calen més voluntaris i, concretament, voluntàries. En aquesta línia, el Secretariat de Federacions d’Agrupacions de Defensa Forestal (SFADF) va posar en marxa la campanya ‘L’ADF també és lila’ el passat mes de març. Tal com explica Tortajada, l’objectiu d’aquesta iniciativa és “trencar l’estigma que diu que hi ha tasques adreçades només a un públic masculí”, i animar les dones a participar en les ADF dels seus municipis.

Reproductor d'àudio
Ferran Tortajada, president de l'ADF Martorell