L’Ajuntament aprova una Declaració de solidaritat amb les víctimes dels terratrèmols a Turquia i Síria

1992
Ple Municipal febrer 2023

L’Ajuntament de Martorell expressa el condol als familiars de les persones que han perdut la vida en els terratrèmols de fa dues setmanes a Turquia i Síria. Una Declaració Institucional, inclosa en el Ple Municipal d’aquest dilluns, se solidaritza amb la població afectada per la tragèdia. El text s’alinea amb el manifest de les entitats municipalistes catalanes i amb les recomanacions del Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència, que aposta per impulsar la solidaritat econòmica per pal·liar els efectes.

La tragèdia del passat 6 de febrer ja ha provocat més de 35.000 víctimes mortals i més d’un milió de persones desplaçades en refugis. Per això, l’administració local es reafirma en la seva “solidaritat amb les poblacions turca, siriana i kurda que han sofert tantes pèrdues humanes, materials i patrimonials, i expressem el nostre suport per poder pal·liar els efectes d’aquesta tragèdia”, apunta la Declaració.

Així, l’Ajuntament “posa en valor la tasca de les ONG com la Creu Roja i altres actors humanitaris”, i empatitza amb la petició que ha fet el Comitè Català d’ajut Humanitari d’Emergència. “Un organisme que considera que les donacions monetàries a aquestes organitzacions permeten fer un ús molt efectiu dels recursos”, destacava la regidora de Cooperació, Belén Leiva.

Belén Leiva, regidora de Cooperació

Leiva afegia que “des dels municipis de Catalunya mostrem tota la nostra solidaritat i afecte amb les víctimes”. Martorell se suma així “a la declaració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i altres entitats municipalistes com el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament”. Un conjunt d’entitats que treballen en sintonia amb el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència, que “en aquests moments està valorant obrir una línia de finançament específica que s’adreçaria a la post-emergència i al desenvolupament”.

Belén Leiva, regidora de Cooperació

La Declaració va comptar amb el vist-i-plau de tots els grups. A la sessió hi van intervenir la regidora del PSC Pilar Torres, qui va lloar “la ràpida resposta humanitària” a la tragèdia, tots els dispositius d’àmbit estatal i l’ajuda humanitària de les ONG.

Pilar Torres, regidora PSC

Movem Martorell i ERC no van intervenir en aquest punt. Sí que ho va fer el regidor de Ciutadans, per refermar el suport del seu grup: “En moments de desgràcies humanes només pot existir la solidaritat entre pobles i persones”, va dir Juan José Pérez.

La sala va fer un minut de silenci en record de les víctimes dels terratrèmols, just en el mateix dia que es coneixia un nou sisme a la regió de Hatar, una de les afectades fa dues setmanes.

Juan José Pérez, portaveu Ciutadans

 

Els treballadors de l’Hospital es concentren i exposen al Ple la seva situació

La sessió va iniciar-se amb la participació de la delegada del sindicat Comissions Obreres (CCOO) de l’Hospital de Martorell. Antònia Ropero va llegir un manifest per “reclamar els nostres drets laborals” i va denunciar que “tenim una direcció de recursos humans que no compleix amb la legislació laboral ni amb el conveni col·lectiu”. Reclamen la plena titularitat pública de l’equipament i interpel·len al govern local a intervenir-hi, ja que l’alcalde presideix la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell.

Antònia Ropero, delegada CCOO Hospital de Martorell

L’alcalde Fonollosa va remarca que “hem encarregat al comitè que millorin les reclamacions que fan vostès, i ens diuen que s’ha arribat a acords i s’han creat grups de treball”. Va destacar que “en moltes de les reclamacions els hem donat tota la raó” i va apostar “per la millora del clima laboral i combatre les mancances a infermeria”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El batlle va reconèixer “que hi ha coses en les que no tenim competències”. En l’ampliació i millora de l’Hospital, que reclamem des de 2008, fa dos anys tenim el compromís de Salut d’invertir-hi 32 milions d’euros en els propers 10 anys, i sembla que ara està a punt de solfa”. Finalment, va comprometre’s “a mantenir plena col·laboració amb vostès, tota la que calgui” i a traslladar les queixes “a la propera junta de Patrons de l’Hospital d’aquest dimecres”.

Quant al debat sobre la titularitat del centre, la regidora de Salut, Soledad Rosende, va defensar-la, al·legant que és la vigent a un 80% dels hospitals catalans.  Va afegir que “la governança no és el problema de l’Hospital, sinó la crisi demogràfica, la manca de professionals i l’economia”. Va lloar que “l’Hospital té molt bons professionals, però cal inversió tecnològica i captar i retenir professionals”.

Soledad Rosende, regidora de Salut

Els professionals sanitaris havien iniciat una concentració a les portes de l’Hospital Sant Joan de Déu una hora abans del Ple. En nombre de prop d’un centenar van fer una marxa i concentració a la plaça de la Vila. Una representació va ser present a la sessió plenària.

Resta de punts del Ple

La resta de punts de la sessió es van aprovar per unanimitat. Per exemple, la proposta d’aprovació de les retribucions per a l’exercici 2023 del personal funcionari, laboral i eventual en actiu de l’Ajuntament i membres de la corporació amb dedicació.

També  l’inventari dels béns i els drets que integren el patrimoni municipal de sòl i habitatge, així com el seu balanç de situació.

El mateix va succeir amb la concessió d’una bonificació del 95% de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per a les obres de millora del sistema de calefacció per a la millora energètica a l’Institut Pompeu Fabra.

Quant a les dues mocions presentades, la de Ciutadans també es va aprovar per unanimitat. Instava a la creació d’una deducció extraordinària i temporal de l’Impost de la Renda sobre les Persones Físiques (IRPF) per alleugerir la pujada dels tipus d’interès a les hipoteques de les famílies.

Finalment, la moció d’ERC i Movem Martorell -per convertir el SAREB en un instrument per garantir el dret a l’habitatge i els mecanismes de cessió als ajuntaments que registren en nom de la PAH del Baix Llobregat- es va retirar de l’ordre del dia. Govern en va proposar unes esmenes i els grups impulsants van optar per estudiar-les i posposar la seva presentació.