L’Ajuntament bonifica el 95% de l’ICIO per a les primeres fases d’obres de l’Hospital

2412
Hospital de Martorell
Hospital de Martorell

El Ple Municipal celebrat aquest dilluns va acordar la bonificació del 95% de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) a les primeres fases d’ampliació de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM). De la mateixa manera s’actuarà en referència a les obres de construcció de mòduls prefabricats per a consultoris mèdics de l’esmentat equipament sanitari. La decisió es va prendre per unanimitat de les quatre forces polítiques amb representació municipal.

La bonificació s’aplica a les fases 0 i 1 de les obres que, entre d’altres accions, traslladaran les consultes externes, extraccions i endoscòpies a les plantes baixa i semisoterrani de l’antiga Residència. Es tracta d’unes actuacions amb un pressupost proper als 10 milions, del total de 32 que han de fer possible que el centre creixi un 25%, passant dels 13.300 m2 actuals als 16.500 per augmentar, d’aquesta manera, la seva capacitat resolutiva.

Aquesta bonificació de l’ICIO és possible perquè l’Ordenança Fiscal número 4 reguladora l’aplica “a les construccions, instal·lacions o obres que siguin declarades d’especial interès o utilitat municipal per concórrer circumstàncies socials, culturals, històrico-artístiques o de foment de l’ocupació que justifiquin aquesta declaració”. Per tant, es considera que són “obres d’especial interès municipal”, tal i com explicava el regidor d’Hisenda i Règim Interior de l’Ajuntament, Lluís Amat.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda

El regidor de Junts per Martorell, Lluís Amat, es va referir també a l’altra bonificació de l’ICIO que ateny a la FHSJDM, la referida “a la construcció de mòduls prefabricats per a consultoris mèdics”.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda

La mesura s’aplicarà després de registrar una unanimitat. Movem Martorell s’hi va mostrar a favor, tot i que la regidora Àngels Cardona qüestionava que “un cop acabades aquestes obres, l’Hospital es torni a quedar petit” pel creixement poblacional de la zona, i afegia que “està ubicat en un cul de sac i no serà possible que continuï creixent d’aquí a 20 o 30 anys”.

Àngels Cardona, regidora Movem Martorell

El portaveu socialista Javier González apuntava que “des del PSC hem defensat la salut pública i la millora o excel·lència dels nostres serveis de salut. Per tant, el que volem és que s’iniciïn unes obres tan importants pel municipi i pel territori, i que les acabem l’abans possible”.

Javier González, portaveu PSC

En la mateixa línia s’expressava el regidor d’ERC, Soulimane Messaoudi: “És una actuació urgent. Quan més aviat comencin les obres millor pels ciutadans de Martorell i per a tota la població de referència”.

Soulimane Messaoudi, portaveu ERC

Al final del debat, l’alcalde Xavier Fonollosa va apuntar les apreciacions fetes per Movem, tot dient que “l’Hospital és comarcal, per tant, terciari, i a Catalunya el 83% d’aquests centres son fundacions. És a dir, entitats sense ànim de lucre”.

Quant al futur, també va dir que “potser d’aquí a 25 anys haurem de repensar l’Hospital, però això no ens pertoca a nosaltres, als alcaldes dels 13 municipis. Qui ho ha de decidir és el Departament de Salut, que és de qui depèn”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Les obres que tot just ara s’inicien actuaran sobre un 90% dels actuals espais de l’Hospital i permetran ampliar les àrees d’urgències, quirúrgica i de consulta externa, i disposar de més espai d’hospitalització. Dotaran el centre d’un quiròfan més, una sala de dilatació addicional i més llits d’hospitalització fins assolir els 149, així com l’ampliació de l’àrea d’urgències amb 19 boxes més, un 63% més dels actuals. L’àrea ambulatòria disposarà de 24 consultes més, amb un total de 56 punts d’atenció.

Ple Municipal de novembre de 2023

Dues Declaracions Institucionals

A la sessió es van donar a conèixer dues Declaracions Institucionals impulsades des del consistori. La primera d’elles, referida al Dia Mundial de la Infància 2023, per seguir posant els nens i nenes i adolescents en el centre de les decisions polítiques de l’Ajuntament.
De l’altra banda, una vinculada al 25-N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència vers les Dones, per ratificar el compromís municipal amb l’erradicació i prevenció de la violència de gènere en qualsevol de les seves múltiples expressions.

A la sessió també es va donar llum verda, per unanimitat, a la modificació pressupostària per suplement de crèdit per valor de 377.000 euros, que es finançarà amb baixes d’altres partides -seguretat social, obres públiques, via pública i programa de suport a les Pimes-. Finalment, es van aprovar les retribucions per a l’exercici 2023 del personal funcionari i laboral de la plantilla de l’Ajuntament.