L’Ajuntament clama per garantir un bon servei de pediatria a l’atenció primària

842
CAP Buenos Aires
CAP Buenos Aires

Martorell reclamarà a la Generalitat de Catalunya mesures per garantir el servei de pediatria als Centres d’Atenció Primària i al Ministerio de Sanidad una resposta a les necessitats del territori en metges interns residents (MIR) d’aquesta especialitat. Ho farà després d’haver aprovat, per unanimitat, una moció presentada pel PSC en el darrer Ple Municipal. El text denuncia la manca de pediatres als CAP i de reposició de places per jubilació, i la precarietat laboral d’aquest col·lectiu, que ha comportat la marxa de professionals.

El redactat es basa en l’advertiment de la Societat Catalana de Pediatria, que calcula que “a Catalunya falten més de 250 pediatres” i “el nombre de jubilacions és superior al de nous professionals en formació […] amb l’agreujant que, durant els darrers vuit anys hi ha hagut un augment de 40.000 infants a Catalunya”. Aquesta situació provoca que “siguin els metges de família els qui atenguin les necessitats dels menors de 15 anys”.

També denuncia que “de les places de metges interns residents (MIR) de 2017, només es van quedar a Catalunya un 11% d’aquests pediatres, ja que no hi ha cap estratègia per facilitar la permanència dels especialistes a l’atenció primària, ni facilitant una formació continuada ni amb condicions laborals adequades”.

L’alcalde Xavier Fonollosa afirma que “a Martorell ho tenim més ben cobert que a d’altres municipis amb centres d’atenció primària, tot i que ens caldria un pediatra més”. Afegeix que “aquest és un problema a nivell nacional, que ara afecta la pediatria però que és extensible a d’altres disciplines, perquè hi ha molt poca oferta de places en cada especialitat per als metges interns residents”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

La moció reclama a la Generalitat “realitzar un estudi de totes les regions sanitàries sobre les necessitats de pediatres a l’atenció primària, reposar i dotar de l’especialitat als CAP, deixar de concentrar serveis i facilitar la permanència dels especialistes a l’Atenció Primària”. Insta el Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social del govern espanyol a “convocar i ofertar places suficients i adients de metges interns residents (MIR) que donin resposta a les necessitats del territori”, segons va defensar el portaveu socialista, Lluís Tomás.

Lluís Tomás, portaveu del PSC a Martorell

A més, destaca que l’atenció als menors de 15 anys per part dels professionals pediatres comporta substancials beneficis per al sistema sanitari i per als mateixos pacients, com ara la millora de la diagnosi precoç, un millor control de les patologies cròniques i la disminució de la realització de proves complementàries i de prescripció de fàrmacs innecessaris.