El ple de l’Ajuntament de Martorell ha aprovat, aquest dilluns al vespre, la congelació dels impostos pel 2017, un compromís reiterat de l’actual equip de govern, que és el tercer any consecutiu que adopta la mesura. El punt, que incloïa també la novetat de poder fraccionar el pagament domiciliat de l’IBI en quatre terminis, s’ha aprovat amb els 11 vots de l’equip de govern.
“Aquest equip de govern porta tres anys sense apujar ni impostos ni taxes, això és una realitat palpable”, ha dit el regidor d’Hisenda i Seguretat Ciutadana, Josep Casasayas i Puig, que ha assegurat que s’ha filat prim perquè els pagaments de l’IBI ─que es realitzaran els mesos de juny, agost, octubre i desembre─ no coincideixin amb altres pagaments, com per exemple el de les escombraries.
Casasayas ha anunciat també que l’Ajuntament prepara ja “una bateria de subvencions que els anunciarem amb els propers pressupostos”. L’equip de govern està calculant ara “a quanta gent poden arribar aquestes subvencions, suportades sempre per partides pressupostàries”.
El portaveu socialista, Lluís Tomàs, ha demanat que, en qualsevol cas, s’equipari les famílies monoparentals amb les nombroses. Per la seva banda, el regidor de Movem Martorell, José Simón, ha insistit en la necessitat que cadascú pagui en funció de la seva renda i els seus ingressos.
En aquesta mateixa sessió plenària, s’ha aprovat el compte general de l’Ajuntament corresponent a l’exercici 2015, amb els 11 vots de l’equip de govern, el vot en contra del PSC i Movem Martorell i l’abstenció del Partit Popular.
També s’ha aprovat la proposta de dos dies festius addicionals d’obertura comercial autoritzada per a l’any 2017, al terme municipal de Martorell, el 15 d’agost (Festa Major) i el 31 de desembre, amb els 11 vots de l’equip de govern i el vot del PP a favor.
En aquest sentit, el regidor de Promoció Econòmica, Comerç, Turisme, Règim Interior i Noves Tecnologies, Lluís Amat i Ferrer, ha explicat que es tracta d’una “possibilitat potestativa: dependrà de cada propietari obrir, o no, el seu negoci”, i que la iniciativa és la resposta de l’equip de govern a “l’embranzida que estan agafant les nostres festes populars, cada vegada més concorregudes i celebrades, per aprofitar-ne també el seu potencial comercial”.
Moció de suport a Mas, Ortega, Rigau i Homs, imputats pel 9N
Així mateix, el Ple de l’Ajuntament ha aprovat una moció de suport al president Artur Mas, la vicepresidenta i consellera de Governació i Relacions Institucionals Joana Ortega i la consellera d’Ensenyament Irene Rigau, encausats per posar les urnes al procés participatiu sobre el futur polític de Catalunya del 9 de novembre de 2014; i també de suport a l’exconseller de la Presidència Francesc Homs, imputat pel mateix motiu.
Amb aquesta moció, aprovada amb els vots del govern municipal, es denuncia “l’escassa qualitat democràtica d’un Estat que fa un ús partidista de les institucions judicials i emet judicis polítics contra representants electes per impulsar processos democràtics”. Així, es referma “el compromís de l’Ajuntament de Martorell amb el dret democràtic del poble de Catalunya a decidir lliurement el seu futur”.
Al seu torn, el portaveu del Partit Popular, Francesc Josep Arpal, va respondre que “ni Mas, ni Rigau, ni Ortega estan per sobre de la llei; ni ells ni ningú”, i que “si ara han de comparèixer davant dels tribunals és perquè han estat irresponsables”.
Prorroguen el servei del CDIAP
Per altra banda, el Ple ha aprovat per unanimitat prorrogar el conveni que mantenen la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Martorell per a la prestació dels serveis del CDIAP (Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç) durant tot l’any 2017. L’acord contempla que l’ens autonòmic aboni una quantitat màxima de 576.671,28 euros per a un servei anual de 17.544 hores al centre disponible a Martorell, ubicat al costat del Complex Educatiu Torrent de Llops.
La regidora de SOM Martorell, Raquel Pérez Martínez, va excusar l’assistència al Ple per motius personals.