L’Ajuntament de Martorell inaugura dissabte les obres d’ampliació de l’Arxiu Municipal

1192
Arxiu municipal
Arxiu municipal

L’Ajuntament de Martorell inaugurarà dissabte (17.30h) les obres d’ampliació de l’Arxiu Municipal, amb la remodelació i adequació de la nau paral·lela i annexa a l’actual. La nau compta amb voltes catalanes d’envà d’alt valor arquitectònic i antigament estava unida a la nau principal formant un sol cos quan es va construir l’antic hospital de Sant Joan de Déu. Les obres van començar l’estiu passat amb un pressupost d’execució de 249.970 euros.

L’edifici està situat a la zona oest del soterrani de la plaça de la Germana Sant Ramon, amb accés des del carrer del Mur 43, amb una façana lateral al carrer de Sant Antoni i una de posterior al número 46 del carrer de Lloselles. El solar tenia una superfície de 140 m2 i l’ampliació ha suposat un increment de 124,40 m2 més.

L’Arxiu Municipal es composa d’una gran nau sota voltes catalanes que s’ha dividit en dues plantes. La planta semisoterrani tindrà funcions de magatzem d’arxiu i la planta baixa d’espai de treball. Les obres han permès buidar els tancaments exteriors dels arcs i finestres que es trobaven tapiades per la col·locació de finestres i vidres.

El primer tinent d’alcalde i regidor de Planificació Urbanística i Serveis Urbans de l’Ajuntament, Xavier Fonollosa, ha dit que “és un edifici històric i emblemàtic, hem hagut de fer una feina de rehabilitació de patrimoni històric, tot buscant la viabilitat per doblar la capacitat de l’Arxiu Municipal que se’ns havia quedat petit. Ha estat una obra lenta, amb un tractament diferenciat, però alhora el resultat ha estat molt satisfactori”.

L’edifici té tots els serveis de sol urbà -clavegueram, aigua, subministrament elèctric- i els carrers que l’envolten són de prioritat per als vianants, fruit de la reconversió feta en els darrers anys. L’actual servei d’arxiu municipal es troba temporalment ubicat a l’edifici administratiu de l’Ajuntament.

El projecte forma part d’un programa de rehabilitació sorgit de la necessitat d’assegurar les condicions d’ús i de manteniment de l’edifici. El pressupost d’execució és de 249.970 euros.