L’Ajuntament demana garantir la subvenció del 50% del salari mínim als treballadors amb discapacitat dels CET

1645

El Ple Municipal ha aprovat aquest dilluns per unanimitat una moció per demanar al Govern espanyol i la Generalitat que destinin els recursos necessaris per garantir la subvenció del 50% del salari mínim interprofessional als treballador amb discapacitat dels Centres Especials de Treball (CET) de Catalunya, i el 75% del salari mínim per al col·lectiu amb especials dificultats.

El text reclama al Govern de l’estat que transfereixi a la Generalitat els recursos necessaris per subvencionar el 50% del salari mínim a tots els treballadors amb discapacitat dels CET a Catalunya. L’endarreriment en les transferències d’aquests fons de l’estat a la Generalitat fan que el govern català no pugui pagar als centres i que molts CET no disposin de prou liquidesa per pagar els salaris dels seus treballadors.

En el cas del CET de Martorell, un dels pocs centres públics que hi ha a Catalunya, el 50% del salari dels treballadors el finança la Generalitat (amb les aportacions que li arriben de l’estat) i el 50% restant és una aportació de l’Ajuntament. La bona situació econòmica municipal permet que l’Ajuntament avanci els diners dels salaris del personal del CET mentre no arriba el 50% que correspon a la Generalitat. Però en el cas de la majoria del CET, que pertanyen a fundacions privades, moltes vegades aquesta situació és insostenible i en el darrers anys molts centres han hagut de tancar o reduir personal.

La moció insta a incloure en els pressupostos de la Generalitat del 2018 un fons de rescabalament de 30 milions d’euros que garanteixi el cobrament de la subvenció del salari mínim interprofessional als Centres Especials de Treball per assegurar els drets dels treballadors i evitar les dificultats de pagament a les quals han de fer front aquests tipus de centres.

També demana incrementar durant el 2018 les insercions al mercat laboral ordinari de persones amb discapacitat, així com el nombre d’inspeccions laborals a les empreses perquè compleixin amb la reserva de llocs de treball per a aquest col·lectiu.

Per a la coordinadora de l’Àrea de Serveis a les Persones i regidora d’Ensenyament, Núria Canal, la moció referma que Martorell “és un poble totalment inclusiu”. La regidora ha emfatitzat que “tenim un CET gestionat íntegrament per l’Ajuntament i, malgrat la crisi, hem seguit impulsant-lo i ampliant els serveis que hi presta”. Canal ha recordat que Martorell compta amb un Servei de Teràpia Ocupacional (STO) i un Servei Ocupacional d’Inserció (SOI) a Can Serra, des d’on s’elaboren els planters de les més de 80.000 plantes que llueixen als parcs i jardins del poble, i que li han fet merèixer el reconeixement de Vila Florida. L’equip de govern treballa també per fer realitat una residència per a persones amb discapacitat que estarà enllestida abans del 2019, ha avançat.

Núria Canal, coordinadora Àrea Serveis a les Persones

Lluís Tomàs, portaveu del PSC, s’ha mostrat satisfet perquè tots els grups s’han adherit a la moció i ha destacat que els treballadors del CET de Martorell complirien els requisits per beneficiar-se de la proposta, ja que la majoria pateixen algun tipus de malaltia mental o discapacitat. Per tant, segons Tomàs, “descarregaria la despesa que aporta l’Ajuntament en el pagament de la part corresponent al salari mínim”.

Lluís Tomàs, portaveu PSC

“Des de 2011 aquest és un col·lectiu altament castigat per la Generalitat i el Govern espanyol”, ha afirmat José Simón, portaveu de Movem Martorell. “L’actual govern de la Generalitat planteja presentar una nova ordre que podria deixar 2.700 treballadors amb discapacitat a l’atur i posar en perill la sostenibilitat de més de 60 CET del país. La lentitud a l’hora de fer aquesta ordre fa que els CET tinguin una tensió de tresoreria insuportable”, ha dit. Des de Movem demanen que el CET de Martorell pugui ampliar el nombre de treballadors, així com les seves competències.

José Simón, portaveu Movem Martorell

Tot i no adherir-se a la moció, el regidor popular Francesc Josep Arpal hi ha votat a favor i ha puntualitzat que “seria molt més adient que la Generalitat prioritzés els diners públics per retornar els drets laborals a les persones amb discapacitat i no per preparar un referèndum al marge de la llei, que l’únic que aconsegueix és dividir i frustrar una part important de la societat catalana i als propis membres de Junts pel Sí”.

Francesc Josep Arpal, portaveu PP

La regidora de Som Martorell, Raquel Pérez, ha subscrit el text de la moció i ha votat a favor, tot i que no ha intervingut en el torn de paraula.

Més dotació pressupostària en la lluita contra la violència masclista

El Ple Municipal també ha aprovat, amb el vot en contra del PP, una moció presentada pel PSC amb el suport de Som Martorell per augmentar l’assignació destinada a lluitar contra la violència masclista i les polítiques d’igualtat.

La partida que el Govern espanyol destina a finançar la lluita contra la violència masclista suposa un 10% menys que fa 7 anys. Per això, l’Ajuntament de Martorell exigeix que l’assignació pressupostària que l’estat destina a la igualtat i a la lluita contra la violència masclista augmenti en 120 milions d’euros. També convida al Govern espanyol a liderar el Pacte d’Estat per concertar mesures de sensibilització i prevenció, així com a implementar l’Acompanyament Judicial Personalitzat en els Jutjats Especialitzats en Violència de Gènere.

El text promou la creació d’un gran pacte català per ajudar la Generalitat a garantir el desenvolupament de les lleis existents de lluita contra la xacra masclista, i confirmar que no es tancarà cap dels jutjats de violència sobre la dona (VIDO).