El Ple Municipal d’aquest mes de novembre va fer una Declaració Institucional amb motiu del Dia Internacional contra la Violència Masclista, que es commemora avui, 25 de novembre. L’Ajuntament de Martorell denuncia aquesta forma de violència i es compromet a seguir impulsant i incrementant les mesures que estiguin al seu abast per combatre-la, de manera transversal. El text, inicialment presentat com a moció del grup municipal d’ERC, va comptar amb el suport de tots els grups.

El manifest condemna “totes les expressions de les violències masclistes, començant pels feminicidis” i pretén seguir posant en marxa i incrementant accions a nivell local: “Instruments específics per a la prevenció i la sensibilització, com és el Pla d’Igualtat”, per tal de combatre d’arrel “la cultura patriarcal que atempta contra la vida i els drets humans de les dones”.

En aquesta mateixa línia, es busca “revisar, avaluar i actualitzar les eines i plans d’acció municipals vigents per adaptar-los a les noves realitats locals i que contemplin totes les formes de violència masclista i garanteixin el compliment de la legislació vigent”. En paral·lel, es vol “garantir la formació especialitzada en perspectiva de gènere dels i les professionals i qualsevol persona que participa en els circuits d’atenció i intervenció en situacions de violència masclista”.

D’igual manera, el consistori vol ser garant del compromís per “eradicar i actuar amb determinació contra qualsevol manifestació sexista i estereotipada a les activitats i espais culturals i d’oci” que rebin el seu suport de l’Ajuntament, i també de les organitzades per tercers i que es facin al municipi. Així ho expressava el regidor d’ERC Soulimane Messaoudi en la lectura de la Declaració.

Soulimane Messaoudi, regidor d'ERC

La Declaració també es refereix a l’objectiu de continuar impulsant els recursos d’atenció i prevenció, com els SIE o el SIAD, i garantir recursos d’acollida i habitatges per emergències en casos de violència masclista.

Al Servei d’Inforamció i Atenció a les Dones (SIAD) s’hi va referir, en la seva intervenció, la regidora d’Igualtat Remedios Márquez. Va destacar que aquesta eina municipal “ofereix atenció gratuïta i confidencial a totes les dones, assessorament, informació i suport integral en tots els àmbits de la seva vida, especialment aquells que atenyen a la discriminació i la violència de gènere”.

La regidora va afegir que el SIAD “també ofereix assessorament jurídic en drets, recursos legals i procediments per resoldre conflictes de violència de gènere, suport psicològic, acompanyament emocional davant situacions complexes i orientació laboral i social”.

Remedios Márquez, regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Martorell

El reforç i major potenciació d’aquest seguit d’eines ha d’ajudar a combatre “les violències que patim les dones, i que es manifesten de formes diverses: física, psicològica, sexual, simbòlica, econòmica i estructural”, com exposa el text. La més greu de totes son els assassinats. En el que portem d’any, Catalunya n’ha patit 26 i en el conjunt de l’estat espanyol se n’han produït 82.

“Cal que les dones puguin trencar el silenci, denunciar i teixir xarxes entre elles i compartir, perquè les violències masclistes son en qualsevol àmbit de la societat”, apuntava la regidora de Movem Martorell, Laura Ruiz.

Laura Ruiz, regidora de Movem Martorell

La Declaració Institucional acaba instant els organismes i institucions supramunicipals a vetllar per la igualtat d’oportunitats des de la perspectiva de gènere i la protecció de les dones i els infants en casos de violència masclista, i instar al govern espanyol a transposar la Directiva 2024/1385 del Parlament Europeu i del Consell, de 14 de maig de 2024, sobre la lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica.