Declaració Institucional per condemnar el presumpte feminicidi de dissabte

3316

El Ple Municipal de l’Ajuntament de Martorell va aprovar, aquest dilluns, una Declaració Institucional de condemna al presumpte feminicidi d’una veïna de Martorell el passat divendres. Ho va fer per unanimitat dels 21 regidors i regidores del consistori.

En el document, govern i oposició condemnen “enèrgicament” els fets, expressen el condol a la família, reafirmen el rebuig total a les violències masclistes i criden a la lluita per seguir aplicant mesures que en facin front. La institució va decretar tres dies de dol per la mort d’una veïna de Martorell poques hores després de conèixer els fets del passat dissabte al matí.

La regidora d’Igualtat de l’Ajuntament, Belén Leiva, va ser l’encarregada de la seva lectura durant la sessió plenària.

Belén Leiva, regidora d'Igualtat

El text és altaveu del conjunt de la ciutadania de Martorell i expressa “el desconsol, la tristesa, la ràbia, la indignació i el rebuig que tots i totes sentim davant aquest crim. Condemnem i manifestem el nostre rebuig a les actituds masclistes que ens colpegen cada dia i que, entre tots i amb unitat institucional i social, hem d’eradicar”.

Belén Leiva, regidora d'Igualtat

Considera el masclisme com una “xacra social” i recorda que les violències contra les dones són estructurals i que “s’amaguen rere actituds quotidianes que semblen inofensives, però que no ho són”. Defensa la tolerància zero cap a qualsevol discurs que intenti invisibilitzar i banalitzar la gravetat de la violència masclista”, actuant d’arrel.

Belén Leiva, regidora d'Igualtat

Leiva va refermar el compromís en la lluita contra la violència masclista “que, com es confirma repetidament, no entén de nacionalitats, religions, edats, nivell cultural o situació econòmica”. I va afegir que “volem dir prou, cridar i repetir ‘ni una més ni una menys. Ens volem vives'”.

PSC, Movem Martorell, ERC i C’s s’hi van alinear. La regidora socialista Remedios Márquez va clamar per “una educació des de les escoles per a que no hi hagi por o vergonya a denunciar els diferents tipus de violències, tant físiques com psicològiques, que poden patir les dones”, i a revelar-se contra el partit polític que les considera “fets aïllats”.

Remedios Márquez, portaveu PSC

“Sento pura ràbia, perquè d’alguna manera això es podria haver evitat. Hi ha tant per fer, tanta ideologia per deconstruir!”, deia la regidora Laura Ruiz (Movem), que també carregava contra “qui fomenta un discurs polític totalment contrari a reconèixer la violència masclista com el que és”.

Laura Ruiz, portaveu Movem Martorell

Víctor de León (ERC) apuntava que “la violència, ja de per sí, és un acte repulsiu, i molt més quan parlem de violència masclista o feminicidi”, i abogava “per un canvi de mentalitat de les generacions presents i sobretot de les futures, per créixer lliures de masclisme i educades en el feminisme”.

Víctor de León, portaveu ERC

El portaveu de C’s, Juan José Pérez, clamava que “tots plegats hem de fer esforços per eradicar aquesta altra maleïda pandèmia. És inconcebible i intolerable que passin aquestes coses en ple segle XXI”.

Juan José Pérez, portaveu Ciutadans

El govern municipal traslladarà aquests acords al Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, al Consell de Dones del Baix Llobregat, a l’Àrea de Serveis d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, a l’Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya i al Ministerio de Igualdad.

Altres punts destacats del Ple Municipal

La sessió d’aquest dilluns va ser la primera per a la nova regidora Pilar Torres Fernández (PSC), qui va jurar el càrrec en línia, en presència del secretari municipal de la corporació, com a nova integrant del grup socialista a l’Ajuntament de Martorell. Torres va rebre la benvinguda de l’alcalde, Xavier Fonollosa, i de tots els portaveus.

De la resta de la sessió, cal destacar l’aprovació inicial de les bases del Pressupost Municipal de 2022, que inclourà una subvenció del 50% del cost del transport públic als estudiants locals que hagin de desplaçar-se fora. El grup municipal de Movem va abstenir-se en la votació del punt. La mesura, que pretén esdevenir una ajuda als joves de Martorell, va comptar amb el vot favorable de JxM, PSC, ERC i C’s.

També es van aprovar les retribucions del personal funcionari, laboral i eventual de la plantilla de l’Ajuntament i la modificació d’aquesta i del quadre dels llocs de treball del personal per al 2022. Així com l’inventari de béns i drets que integren el patrimoni municipal de sòl i habitatge, i les tarifes del servei d’auto-taxi.

La moció en defensa de la inclusió financera i bancària de la gent gran -proposada pel PSC i amb l’adhesió de Junts per Martorell-, va aprovar-se amb els vots favorables d’aquestes dues formacions i de C’s. ERC es va abstenir i Movem Martorell hi va votar en contra.