L’Ajuntament inaugura un carrer dedicat al sindicalista Manuel Gallardo

1009

L’Ajuntament de Martorell ha inaugurat aquest dimarts un carrer dedicat al sindicalista Manuel Gallardo, just davant del Centre de Formació Professional d’Automoció i de la SEAT. Es reconeix així la trajectòria d’aquest històric membre de la UGT a l’empresa automobilística, que va morir el 2014, havent rebut la Medalla al Mèrit al Treball Francesc Macià de la Generalitat.

A l’acte de descobriment de la placa d’aquest nou carrer hi han assistit l’alcalde de Martorell i president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, el primer tinent d’alcalde i regidor de Planificació Urbanística i Serveis Urbans, Xavier Fonollosa, i la regidora d’Ensenyament i Benestar Social i Salut, Mercè Morera, així com el Secretari General de la UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, i el Secretari General de la UGT a SEAT, Matías Carnero. També hi eren la filla del sindicalista, Mª Ángeles Gallardo, i la seva vídua, Rosario Méndez.

Tant les autoritats municipals com els representants sindicals han destacat la idoneïtat del lloc escollit, just davant de l’empresa SEAT i del nou Centre de Formació Professional d’Automoció, donat que la feina i la formació eren dos dels puntals que defensava Gallardo. També s’ha insistit que homenatjant l’entrega de Gallardo es reconeix alhora la tasca de molts altres sindicalistes.

“La fàbrica i la formació són dos dels elements claus pel quals ha estat lluitant el Gallardo tota la seva vida”, ha dit el Secretari General de la UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez. També ha definit com “un acte de sensibilitat i reconeixement” el fet que l’alcalde de Martorell, Salvador Esteve, tingués la pensada de dedicar-li aquest carrer al sindicalista, justament en aquest indret.

Al seu torn, la filla de l’homenatjat, Mª Ángeles Gallardo, ha reconegut també que precisament aquest va ser l’escenari principal de la lluita sindical de Gallardo, “per aconseguir futur i benestar per als treballadors”, i ha recordat que el seu pare “sempre deia que la formació era el tresor més important que podien tenir les persones”.

El carrer que l’Ajuntament de Martorell ha dedicat a Manuel Gallardo és la via d’accés al Centre de Formació Professional Integrada en el sector de l’Automoció, que s’inaugurarà aquest divendres. Així, el consistori martorellenc reconeix la tasca sindicalista duta a terme per Gallardo a la SEAT durant molts anys.

L’alcalde Salvador Esteve va exposar aquesta iniciativa en el ple del passat 20 de gener de 2015, destacant la tasca de Gallardo “durant 15 anys en el Comitè d’Empresa de SEAT, en temps molt difícils per a l’empresa”. Esteve argumentava que “així el nostre consistori continua la tradició de donar noms de dirigents sindicals a llocs de Martorell, com ja vam fer amb Paco Español”. La decisió va ser aprovada per unanimitat en el plenari.

Anys de lluita sindical a SEAT
Manuel Gallardo va néixer el 1942 a Écija (Sevilla). Als 29 anys es va traslladar a Catalunya, on va entrar a formar part de la plantilla de SEAT. El 1975 va afiliar-se a la UGT i va entrar a l’executiva de la secció sindical de l’automobilística, a Martorell.

L’any 1980, Gallardo va ser escollit secretari general de la UGT a SEAT i va accedir a la presidència del comitè d’empresa, des d’on va viure l’època de majors dificultats de l’empresa, a principis dels 90. Va ser pioner en la modernització de les relacions laborals a SEAT i també en el Metall, quan va implementar els anomenats contractes de relleu i les jubiliacions parcials.

El 1998 va ascendir a Secretari General de la Federació del Metall, construcció i afins de la UGT, que va ostentar fins la seva jubilació, l’any 2007. Gallardo, que també va ser militant del PSC i primer secretari de les agrupacions locals de Viladecans i d’Abrera, va morir el passat 14 de desembre de 2014. Pocs dies abans, havia rebut el reconeixement de la Medalla al Mèrit al Treball President Francesc Macià per part de la Generalitat de Catalunya.