L’Ajuntament farà una presentació pública dels Pressupostos Participatius el 6 d’abril al Centre Cultural

1936

L’Ajuntament de Martorell destinarà 200.000€ del seu pressupost d’inversions d’aquest any 2017 a les propostes que es facin des de la ciutadania i les entitats. Els Pressupostos Participatius tenen un funcionament molt senzill. Qualsevol persona o associació vinculada a Martorell podrà presentar les seves propostes, les que compleixen un seguit de criteris tècnics que s’han establert passaran a la fase de votació, i les que tinguin més suport de la ciutadania es faran realitat. El proper dijous, 6 d’abril, a les 19.00h, al Centre Cultural, es farà una presentació pública dels Pressupostos Participatius i també un taller pràctic per explicar com es poden fer les propostes.

Amb els Pressupostos Participatius, l’Ajuntament de Martorell posa en marxa per primer cop un procés participatiu per tal que la ciutadania pugui escollir el destí d’una part del pressupost municipal. La regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, explica que aquest projecte és una de les accions que formen part de l’eix de Regeneració Democràtica del PAM 2015-2019 (Pla d’Actuació Municipal). “És la primera vegada que es fa a Martorell i creiem que és molt positiu”, comenta Riera, i afegeix que “la participació s’ha de fer dia a dia, escoltant les entitats i les persones, intentant estar sempre al seu costat. Però el ciutadans també poden participar de manera directa sobre una part de les despeses, dels diners que l’Ajuntament ha d’invertir”.

Míriam Riera, regidora de Participació

El procés dels Pressupostos Participatius té tres fases. Una primera fase en la qual, tant la ciutadania com les entitats, podran donar forma a les seves idees. Les propostes que presentin hauran de tenir un pressupost màxim de 40.000€, complir un seguit de criteris tècnics i estar dins del l’àmbit de les inversions. El període de presentació de propostes començarà el 10 d’abril i finalitzarà el 5 de maig, i aquells que ho necessitin podran demanar l’ajuda i assessorament dels tècnics municipals a través de l’Oficina de Pressupostos Participatius, situada a l’edifici d’El Círcol.

Un cop presentades les propostes, aquestes seran valorades per una comissió que formen tècnics de diferents departaments de l’Ajuntament i, si compleixen tots els criteris establerts, passaran a la fase de votació. La regidora de Participació exposa que la comissió que valorarà les propostes “és la que ja ha dissenyat els criteris. Són criteris que tenen tot el sentit del món. Han de ser propostes respectuoses amb els drets de les persones, que no vagin en contra de cap col·lectiu; i criteris de sentit comú, com per exemple que l’Ajuntament tingui competències sobre allò que es proposa”.

Míriam Riera, regidora de Participació

En la fase de votació hi podran participar totes les persones empadronades a Martorell majors de 16 anys. Les votacions es podran fer per Internet, per telèfon mòbil o bé presencialment en diverses oficines municipals. Cada persona que participi en aquesta fase haurà de votar les 5 propostes que més li agradin.

Finalment, en la tercera fase, es donaran a conèixer quines han estat les propostes escollides per votació popular i començaran a fer-se realitat a partir del setembre d’aquest mateix any.

El Consell d’Infants també farà i triarà les seves propostes

Dels 200.000€ del Pressupostos Participatius d’aquest any, 40.000€ es reservaran a les propostes que sorgeixin del Consell d’Infants de Martorell, tal i com ja va anunciar l’alcalde, Xavier Fonollosa, en l’acte que va fer aquest consell de participació el gener passat.

En l’elaboració de les propostes del Consell d’Infants i hi intervindran tots els alumnes de 4t i 5è de primària de les escoles de Martorell. Els alumnes treballaran les seves propostes a l’aula amb el suport dels seus mestres. I aquells projectes que compleixin els criteris tècnics es posaran a votació de tots els infants de 4t i 5è de Martorell. Com en el cas dels adults, les més votades es faran realitat, dins del límit del pressupost de 40.000€.

www.martorell.cat/decidim

Pressupostos Participatius
Pressupostos Participatius