Centre de Formació Professional d'Automoció
Centre de Formació Professional d'Automoció

L’Ajuntament de Martorell en Ple va pactar ahir, en una sessió extraordinària, rebutjar un requeriment del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, en considerar que arriba fora del termini legal. El document de l’administració catalana persuadia el consistori de recuperar els terrenys del Centre de Formació Professional de l’Automoció (CFPA). El govern municipal, amb el suport de l’oposició, havia pres aquesta mesura per denunciar que el centre no compleix la seva funció cinc anys després de posar-se en funcionament.

Les sis forces municipals van rebutjar el requeriment del Secretari General del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, en el que demanava a l’Ajuntament que anul·li l’acord al qual havien arribat els representants locals per recuperar els terrenys. Un punt aprovat, per unanimitat, al Ple del 21 de gener de 2019.

Fonollosa va explicar que el motiu principal del rebuig al requeriment és el fet que “ens va arribar el 8 de març fora de termini, ja que aquest acabava el 13 de febrer. Per tant, el nostre acord és plenament vigent”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’Ajuntament reclama a l’administració catalana recuperar els terrenys cedits l’any 2009 al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) en considerar que, passats 5 anys del termini marcat -el 2014-, el centre no compleix la seva funció: “L’any passat vam fer una visita al CFPA amb la notària i el secretari municipals, en el que va quedar demostrat que no està exercint la seva funció. En vam fer una acta, que vam enviar a tots els departaments de la Generalitat implicats. El SOC ens la va respondre al·legant que al centre s’hi fan alguns cursos que alberguen entre 127 i 200 alumnes l’any i que funciona, quan això no és cert segons l’acta notarial. A més, la previsió era albergar uns 12.000 alumnes l’any”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Des del consistori s’argumenta que el passat 3 d’octubre de 2018 va tenir lloc una reunió entre les parts implicades -els departaments d’Ensenyament, d’Empresa i Coneixement; d’Afers Socials i Família i de Presidència de la Generalitat; el Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya i l’Ajuntament de Martorell-, del que “en va sortir un acord per tirar endavant el projecte abans d’acabar l’any, però no es va produir”.

Fonollosa afegeix que “fins i tot després d’acordar al Ple de gener de recuperar els terrenys, 5 consellers es van reunir el dia següent i es van posar d’acord per tirar el projecte endavant. Però tampoc ha estat així”.

Marge de dos mesos per desencallar la situació

El consistori donarà un marge de dos mesos més a la Generalitat de Catalunya perquè trobi una solució a la situació del CFPA abans de portar el cas als jutjats. “La pilota és ara a la seva teulada i marcarem aquest termini perquè hi hagi una resposta. Si no n’hi ha, l’obligació de l’Ajuntament serà fer una reclamació judicial a través d’un contenciós administratiu, que és com es resol un conflicte entre dues administracions”, explicava Fonollosa.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’alcalde va afegir que, amb el nou termini, “pretenem fer pressió per a que la Generalitat engegui els tràmits i que el centre funcioni, ja que estem perdent una oportunitat d’or en un espai ja construït i de bon manteniment”. Totes les forces polítiques amb representació municipal van donar suport al nou termini per solucionar el conflicte.