L’Ajuntament de Martorell enviarà una comunicació al Congreso de los Diputados en què reclama mesures pal·liatives davant el gran increment, del 27%, en el preu de la tarifa de la llum el passat mes de gener. El document es va consensuar en el Ple del passat 15 de febrer en una moció votada favorablement per JxM, ERC i C’s, el partit proposant.

El document denuncia que famílies i empreses han patit un nou contratemps econòmic en el context d’una Espanya “que ja tenia una de les factures elèctriques més cares de la UE i enmig d’una abrupta i perillosa crisi econòmica”, en la que podrien desaparèixer un 10% de les empreses i en la que l’atur s’ha incrementat en 725.000 persones el 2020.

“Des del govern municipal donem ple suport a la moció perquè sempre hem estat al costat dels més vulnerables, de les persones i dels negocis, dels comerços i dels autònoms. Hem sigut pioners en ajudes directes per compensar els efectes de la pandèmia i ens agradaria que les altres administracions també ho fessin”, deia el regidor de Seguretat Ciutadana, Mobilitat i Mitjans de Comunicació, Lluís Sagarra.

Lluís Sagarra, regidor de Seguretat Ciutadana, Mobilitat i Mitjans de Comunicació

Juan José Pérez (C’s) va dir que el document vol “millorar el preu de l’electricitat per als martorellencs i es fa ressò d’una curiosa reincidència dels tipus impositius sobre d’altres impostos que en altres liquidacions tributàries no passa”. Pérez va demanar que s’apliqui “algun tipus reduït en temps de crisi sanitària i econòmica com l’actual”.

Juan José Pérez, portaveu de C's

ERC hi va estar d’acord. Víctor de León va denunciar “que la Generalitat ja ho va intentar el 2015 amb la Llei per a l’Emergència Habitacional i Energètica, que va ser suspesa fins el 2018”. De León va definir la Comissió Nacional del Mercat de Valors com a “un sistema opac” a l’hora de fixar el preu de l’electricitat.

Víctor De León, portaveu d'ERC

Els quatre regidors del PSC es van abstenir i els dos de Movem Martorell van votar en contra. Lluís Tomás (PSC) matisava que “el que cal és que aquestes companyies no augmentin el cost de la llum, accelerar la transició energètica, buscar una comercialitzadora municipal i fomentar l’autoconsum”, entre d’altres.

Lluís Tomás, portaveu del PSC

Laura Ruiz (Movem), criticava que “defensa un model polític neoliberal que en lloc de perseguir el dolent -el monopoli energètic especulador de les grans empreses- va a buscar el pare Estat per a demanar-li que ho pagui ell. O sigui, que ho paguem tots els contribuents”.

Laura Ruiz, portaveu de Movem Martorell

Els acords de la moció

El document reclama al govern central adoptar mesures pal·liatives davant la pujada de preus, com ara ajuts econòmics directes a consumidors i famílies vulnerables; exigir a les subministradores que garanteixin un preavís a la interrupció del servei; l’elaboració d’un Pla de Garantia de Subministraments Bàsics; l’aplicació d’ajuts econòmics directes i la fí de la doble imposició tributària a les factures de l’electricitat i gas natural durant la pandèmia. De la mateixa manera, mentre duri la crisi sanitària, reclama també que s’apliqui un IVA reduït (del 10%) a les factures de la llum i del gas natural.