L’Ajuntament s’adhereix a un decàleg per a la recuperació econòmica basat en la proximitat

1043

L’Ajuntament de Martorell s’ha adherit, des del Ple Municipal, a un decàleg de 55 mesures impulsades per les entitats municipalistes per afrontar l’endemà de la crisi sanitària de la COVID-19. El document recalca que les polítiques de proximitat seran decisives per afrontar una recuperació socioeconòmica ràpida. Entre les demandes, hi figura que els ens locals puguin utilitzar tot el superàvit de l’any passat i els romanents d’anys anteriors i flexibilitzar la despesa i la contractació pública.

Les cinc forces polítiques amb representació al consistori es van posar d’acord aquest dilluns al vespre a l’hora de votar favorablement la moció per la recuperació socioeconòmica des de la proximitat. Un punt presentat en forma de moció per Junts per Martorell i que va ser subscrit, amb la inclusió de diverses esmenes, pel PSC, ERC i C’s.

“Els municipis estem convençuts que les polítiques de proximitat seran decisives per afrontar una recuperació ràpida tant des de la vessant social com econòmica”, argumentava el regidor d’Hisenda de l’Ajuntament, Lluís Amat. Ell mateix parlava d’una afectació “estructural” d’aquesta crisi i que, al marge de les decisions macroeconòmiques en l’àmbit continental, “cal que les administracions locals puguin prendre decisions jurídiques i econòmiques en el marc de les seves competències”.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda

El manifest reclama que els ajuntaments puguin disposar de tot el seu superàvit de 2019 i dels romanents d’anys anteriors; interpel·la les administracions de l’Estat –a qui demana una reforma del finançament local i un primer fons de 5.000 milions d’euros- i de la Generalitat –amb un nou Fons Català de 200 milions-. També proposa la flexibilització de diversos àmbits: la regla de despesa, la contractació pública, l’estabilitat pressupostària, l’accés a la liquiditat i el finançament, entre d’altres.

Ple Municipal de Juny de 2020

Martorell recuperarà un milió d’euros de deute pendent a les escoles bressol

El plenari va aprovar per unanimitat, després de consensuar un seguit d’esmenes, una moció per exigir a la Generalitat l’abonament del deute pendent amb les escoles bressol. Una sentència del 2019 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya reconeix als municipis el dret a percebre la suma de 1.300€ per alumne en relació als cursos 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 i 2017-2018, i que ascendeix a un total de 14 milions d’euros. El deute de l’administració catalana amb l’Ajuntament de Martorell és, en aquest sentit, d’1.977.300 euros corresponents als tres cursos esmentats.

Tenint en compte que la Diputació de Barcelona va fer aportacions assumint part de les aportacions que feia la Generalitat pels mateixos cursos per un import de 942.719’99 euros, la diferència a reclamar per part de l’Ajuntament de Martorell a la Generalitat de Catalunya és de 1.034.580’01 euros.

Restaran, però, pendents de càlcul i reclamació les aportacions no fetes per la Generalitat de Catalunya i no assumides parcialment per la Diputació de Barcelona corresponents als cursos 2018-2019 i 2019-2020.