L’alumnat de l’Escola José Echegaray ha entrevista aquest dimecres el premi Nobel de Química 2016, Fraser Stoddart, en el marc de la seva aliança amb l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona ICMAB-CSIC. El químic escocès i professor a la Universitat de Nordwestern (Estats Units) va rebre el Nobel de Química 2016 conjuntament amb Jean-Pierre Sauvage i Bernard L. Feringa pel seu desenvolupament de màquines moleculars amb una mida mil vegades més petites al gruix d’un cabell.
Stoddart “és a Catalunya per rebre el reconeixement Honoris Causa a la Universitat de Barcelona i ha aprofitat la seva estada per visitar l’Escola José Echegaray”, ha explicat la directora del centre Cristina Dalmau. Els alumnes han pogut preguntar-li sobre les màquines moleculars, la motivació per investigar, el premi Nobel i el món de la ciència. “José Echegaray, nom de la nostra escola, va ser el primer Nobel espanyol, en aquest cas de litaratura, però també era un Nobel molt polifacètic, com ho és Stoddart, que tot i dedicar-se a la química no és l’únic interès que té”, ha destacat Dalmau.
Cristina Dalmau, directora Escola José Echegaray
“L’Escola José Echegaray ha iniciat aliança magnet amb l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) per fer de la ciència l’eix de l’aprenentatge del centre martorellenc”, ha explicat Dalmau. “El centre escolar promou la ciència, la indagació i l’experimentació com a processos d’aprenentatge per dur a terme el mètode científic i per construir coneixement”. Els experts de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) ajudaran al centre en aquest camí per fomentar l’aprenentatge científic en l’alumnat i afavorir el treball globalitzat i competencial.
Cristina Dalmau, directora Escola José Echegaray
L’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) és un centre multidisciplinari centrat en la investigació de vanguardia en materials funcionals avançats en els camps de l’energia, electrònica, nanomedicina i en les seves noves aplicacions.
Magnet, aliances per a l’èxit educatiu
Aquest programa promou l’aliança d’un centre educatiu amb una institució d’excel·lència en un camp del coneixement específic. Aquesta aliança permet al centre educatiu desenvolupar un projecte educatiu innovador i de qualitat, un projecte atractiu, que tingui magnetisme i que es converteixi en un projecte de referència en el seu territori, tant per les famílies com per la comunitat educativa. El programa està inspirat en les Magnet Schools dels Estats Units, que funcionen des dels anys setanta.
Les institucions que hi participen són institucions de referència i excel·lència en un camp de coneixement específic (ciència, tecnologia, art, comunicació audiovisual, etc.) que tenen un compromís educatiu amb la societat, i una gran capacitat de transferir innovació i coneixement.
El programa Magnet aplega 42 centres educatius amb un total de 11.801 alumnes i 2.210 docents de 25 municipis de tot Catalunya. L’Escola José Echegaray és el quart centre Magnet al Baix Llobregat juntament amb l’Escola Madorell (Molins de Rei) en aliança amb els CCiTUB, l’Escola La Guàrdia (Sant Vicenç dels Horts) en aliança amb la UPC Baix Llobregat i l’Escola Margalló (Castelldefels) en aliança amb el Liceu.