El Carnaval 2023 ja coneix quines són les colles guanyadores com les més originals, les millor coordinades en les coreografies i quina ha estat la carrossa amb més gust. L’AMPA de l’Escola La Mercè ha estat escollida pel jurat amb el primer premi, l’han seguit Martux, Reciclobuts i l’AMPA Els Convents amb el segon, el tercer i el quart, respectivament, en la categoria de premis a les colles. Quatre grups han rebut els premis especials: Disbarrats han estat la millor disfressa, l’Esplai Guspira ha creat la millor carrossa, l’Espai Dansa ha mostrat la millor coreografia, i el grup de joves Neven s’ha embutxacat el premi ‘Activa’t’, lema de la festa 2023.
Martorell ha tornat a sortir al carrer, amb 1.800 persones apuntades en 31 colles diferents, sumant-hi aquelles que han participat de la festa fora de la rua i que també han volgut vestir diferent de la seva rutina, de manera divertida i festiva. En el sopar que s’ha celebrat després del lliurament de premis a Ca n’Oliveres, hi han pres part unes 1.300, el que fa pujar fins a més de 3.000 les que enguany han celebrat el Carnaval a Martorell.
La cap de colla de l’AMPA Escola La Mercè, Núria Vives, ha exposat que “com que és el primer any que ens diferessem després de la pandèmia hem buscat la llibertat amb el lema ‘Posa’t les ales i vola’. També hem volgut vestir amb els colors de la bandera d’Ucraïna. Donem les gràcies a totes les famílies que ens han seguit perquè sabem que fer una disfressa amb la canalla és complicat”. Vives ha reivindicat el teixit associatiu martorellenc i els qui en formen part.
Reproductor d'àudioNúria Vives, cap de colla AMPA La Mercè
La colla Disbarrats ha aconseguit la millor disfressa, segons el jurat, i ho ha fet amb el missatge ‘La mar de bé o no’, que posa en relleu la brutícia que s’acumula al mar. El seu representant, Carles Murillo, ha dit que “volíem mostrar els plàstics que arriben al mar i portem un parell o tres de mesos des que la vam decidir i la vam confeccionar”.
Reproductor d'àudioCarles Murillo, cap de colla Disbarrats
La millor carrossa l’ha creat l’Esplai Guspira, que ha simulat una xemeneia gegant amb el títol ‘El foc de la llar’. “Som l’Esplai Guspira i hem agafat la idea del foc amb què ens hem vist identificats pel logotip de l’esplai, per això anem de xemeneia com la nostra carrossa”, ha explicat el cap de colla, Àngel Rozalén.
Reproductor d'àudioÀngel Rozalén, cap de colla Esplai Guspira
El premi ‘Activa’t’, lema del Carnaval 2023, ha anat a parar a l’associació juvenil Neven, que ha aplegat més de 200 persones vestides de gimnastes dels anys 80 en la seva primera aparició al Carnaval de Martorell. El seu portaveu, Miguel Ángel Gracia, ha expressat que “ha estat un gran treball fer aquesta carrossa, fer un carnaval jove era difícil i aquest premi reconeix el treball que hem fet”, i ha demanat continuitat a aquesta iniciativa.
Reproductor d'àudioMiguel Ángel Gracia, portaveu associació juvenil Neven
Dues pregoneres que estimen la festa
La celebració de Carnaval ha començat a les 17.30h a la plaça de La Vila, on l’actiu Itziar Castro i la futbolista martorellenca del FC Barcelona Laia Martret n’han donat el tret de sortida des del balcó de l’Ajuntament.
La blaugrana Laia Martret ha destacat el protagonisme d’enguany del missatge ‘Activa’t’ i ha parlat de Martorell com a “ciutat molt esportista i saludable, on tots els habitants estem als carrers fent les rutes que hi ha”.
Reproductor d'àudioLaia Martret, futbolista FC Barcelona
De la seva banda, Itziar Castro ha posat en relleu “la llibertat i la irreverència del Carnaval, on ningú t’insulta per anar vestit com vulguis i això és molt important. La diversió i els moments d’oblidar-nos del que passa i fer germanor”. A més, ha confessat que fer el pregó amb Laia Martret, amb qui comparteix l’estima pel futbol, ha estat tot un privilegi.
Reproductor d'àudioItziar Castro, actriu
La festa ha seguit pels carrers de Martorell, on el públic s’ha atansat a veure la rua de totes els colles, ballar i gaudir d’una celebració que ha recuperat les xifres prèvies a la pandèmia, i ha tornat a fer vibrar els carrers amb música, colors i molta rauxa. Ca n’Oliveres ha estat el punt de trobada de totes les colles, que hi han sopat i continuat amb la festa en la sessió a la Nau 2 durant la matinada.