La Fundació Arc de Sant Martí va organitzar dissabte les primeres jornades ‘Reptes de futur. D’on venim i cap a on anem’, que van tenir lloc a la Casa de Cultura de la Vila. Un espai d’informació i diàleg per famílies i professionals sobre els diferents serveis i recursos disponibles per a les persones amb discapacitat i els seus familiars. La cita va servir per presentar el futur complex residencial de la fundació.
L’alcalde Xavier Fonollosa va ser present a la inauguració de les jornades per donar la benvinguda als assistents. A continuació, les membres del Patronat de la Fundació Arc de Sant Martí, Maria Bascuñana i Juani González, van donar a conèixer el funcionament intern de l’entitat. La coordinadora de lleure de l’associació, Elisabet Cano, i la treballadora social de la fundació, Valentina Pérez, van tractar la importància del temps de respir per a usuaris i familiars.
Àngels Bonastre i Núria Salgado, coordinadora i educadora del Centre d’Atenció Diürna, van fer una exposició complerta de com s’ha transformat el centre fins arribar a un treball individualitzat i compartit per tots els que hi treballen. Montse Comajuncosa i Anna Sagarra, familiars d’usuaris del centre, van motivar els professionals a seguir treballant per millorar el servei dia a dia.
La nova residència, cada cop més a prop
El regidor de Promoció Econòmica, Comerç, Turisme, Règim Interior i Noves Tecnologies, Lluís Amat, i la regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau, van donar a conèixer el projecte de construcció del complex residencial i de respir que la Fundació Arc de Sant Martí té previst aixecar, properament, amb el suport de l’Ajuntament de Martorell, en uns terrenys preparats al costat del seu Centre d’Atenció Diürna, segons va avançar la gerent de l’Arc de Sant Martí, Rosa Cadenas. Mòduls residencials on podran viure els nois i noies que assisteixen al centre i altres persones que ho requereixin.
Reproductor d'àudioRosa Cadenas, gerent Arc de Sant Martí
Aquest projecte es pretenia iniciar l’any 2009, però va quedar aturat per la manca de recursos de la Generalitat per adjudicar places residencials. L’Arc de Sant Martí ha sabut adaptar-se a les noves realitats socials esdevingudes de la crisi econòmica i readaptar les relacions amb les administracions i empreses, tot cercant vies de finançament alternatives, va dir Cadenas.
El complex contempla un servei de Llar residència de 30 places per persones amb discapacitat intel·lectual amb necessitat de suport extens i generalitzat, i un servei de Llar residència de 8-12 places per a persones amb discapacitat intel·lectual amb necessitat de suport limitat o intermitent.
Segons la gerent de la fundació, un altre dels objectius de l’entitat és l’ampliació del Servei de Teràpia Ocupacional. La intenció és la d’ampliar 12 places d’aquest servei amb auxiliar, també ampliar la plantilla en 3 educadors/auxiliars i resoldre el problema de desplaçament a altres poblacions a les famílies que ho demanen.
Fundació tutelar Som Capaços
En el decurs de les jornades s’ha donat a conèixer l’entitat tutelar específica Som Capaços, que vetlla pels interessos de les persones incapacitades legalment i centra la seva acció al Baix Llobregat Nord. Les membres del Patronat de la Fundació Som Capaços, Mònica Fulquet i Montserrat Montoriol, han estat les encarregades d’informar sobre el naixement d’aquesta nova entitat, que es presentarà oficialment a Martorell el proper 25 de gener.
L’associació martorellenca està adreçada a persones amb discapacitat intel·lectual que tenen reconeguda una incapacitació judicial, és a dir, persones que han passat un procés judicial que ha determinat que les seves capacitats de decisió han d’estar supervisades parcial o totalment. L’entitat busca donar solució a la necessitat d’aquests individus de tenir algú al darrere que exerceixi la protecció legal que requereixen.