L’Associació Catalana de Municipis demana l’aturada immediata de la LRSAL

467

L’Associació Catalana de Municipis ha demanat al govern espanyol que aturi l’entrada en vigor de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) d’una manera clara. L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, creu que aquesta llei segresta l’autonomia local dels Ajuntaments, afectant els serveis que reben els ciutadans greument, i insisteix que la LRSAL s’ha de derogar.

La LRSAL havia d’entrar en vigor el proper 1 de gener de 2016 i el Ministerio de Adminstraciones Públicas va enviar una carta als ajuntaments informant que ajornava la data d’inici d’aplicació de la llei. El Comitè Executiu de l’ACM vol que el Ministeri formalitzi l’anunci que ha fet per carta mitjançant una disposició legal, com pertoca. Juntament amb altres entitats municipalistes i amb el suport del Govern de la Generalitat i d’altres institucions públiques, demana una interpretació conjunta de l’aplicació de la normativa, ja que una carta del Ministerio no té valor legal.

Segons l’ACM, actualment no hi ha cap norma que indiqui si s’atura o no l’entrada en vigor d’aquesta polèmica llei. Això pot suposar diferents interpretacions per part dels secretaris i interventors municipals i que alguns entenguin que s’ha paralitzat mentre que altres l’apliquin a 1 de gener de 2016.

L’ACM també ha aprovat un model de moció que traslladarà a tots els ajuntaments que en formen part per demanar que es derogui la LRSAL i que el Col·legi de secretaris interpreti que s’ha aturat la seva entrada en vigor.

La LRSAL és una llei impulsada pel govern espanyol per reduir la despesa de les administracions locals i la seva aplicació suposaria l’eliminació de serveis de proximitat que ara donen els ajuntaments en àmbits com els serveis socials, l’educació o la sanitat.