L’Associació de Malalts d’Alzheimer reclama la conservació de la identitat del pacient en el Dia Mundial de la malaltia

1076
Letura manfest Dia Mundial de l'Alzheimer
Letura manfest Dia Mundial de l'Alzheimer

El 21 de setembre és el Dia Mundial de l’Alzheimer i per commemorar-ho, l’Associació de Malalts d’Alzheimer i altres demències de Martorell (AMA Martorell) s’ha adherit al manifest proposat per la Confederación Española de Asociaciones de Familiares de Enfermos de Alzheimer y otras Demencias (CEAFA). La lectura del manifest ha tingut lloc a les dotze del migdia davant l’Ajuntament i a l’acte hi han assistit una quarantena de persones, així com el president de l’AMA Martorell Jordi Lucas, i la regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau, qui ha estat l’encarregada de llegir l’escrit.

El manifest s’ha centrat en la importància que la persona que pateix la malaltia té de continuar ser vista com un individu més enllà de la seva condició de salut. Sota el lema Segueixo Sent Jo!, el manifest se centra en la persona que pateix directament la malaltia, que ha rebut el diagnòstic i que serà objecte d’atencions específiques i particulars. En definitiva, el manifest fa èmfasi “en la persona amb Alzheimer, la persona que ha estat, és i que serà fins l’últim dia”.

Lectura del manifest Segueixo sent jo!

Des de CEAFA i AMA Martorell, recorden que la persona adquireix la seva dignitat en el moment del seu naixement i que els valors i les vivències que experimenta al llarg de la seva vida és allò que la converteixen en un individu únic i diferent a la resta. Des d’aquestes associacions apunten que “independentment que en algun moment pugui donar-se o produir-se una falta de records” han de ser les persones que la coneguin les encarregades d’assegurar que aquests valors i dignitats adquirides no siguin eliminats completament. “El diagnòstic no canvia la persona que el rep” asseguren “sinó la societat que el rodeja”.

Lectura del manifest Segueixo sent jo!

S’estima que entre el 9 i el 10% de les persones diagnosticades són “malalts joves”, és a dir, persones de menys de 65 anys, i que per tant, la majoria reben el diagnòstic en plena activitat laboral o professional. Una de les idees principals que des de CEAFA i AMA Martorell defensen, doncs, és que la persona amb Alzheimer o altres demències ha de passar de ser un subjecte passiu a ser el protagonista de les atencions que espera i necessita.

Letura manfest Dia Mundial de l'Alzheimer
Letura manfest Dia Mundial de l’Alzheimer

D’altra banda, l’àmbit familiar és un dels factors clau en la continuació del desenvoulupament del malalt com a persona pròpia i en conseqüència, tenen un paper directe en assegurar que les persones diagnosticades conservin les seves capacitats. El manifest de les Associacions considera que la família hauria de respectar i acceptar les aportacions i orientacions dels malalts i que el camí cap a la “tutela” hauria de produir-se de manera gradual i no sobtada de manera que es reconegui, valori i potenciï la seva capacitat durant el major temps possible.

Lectura del manifest Segueixo sent jo!

Setmana de l’Alzheimer a Martorell

L’Associació de Malalts d’Alzheimer de Martorell ha programat, des d’avui i fins dissabte, un seguit d’actes sota el lema ‘Segueixo sent jo!’. D’aquesta manera, es pretén enviar un missatge a les persones a les quals se’ls hi ha diagnosticat recentment la malaltia o estan en una fase lleu, per a què les famílies els tinguin en compte alhora de planificar qualsevol acció.

L’Esplai d’Avis de Buenos Aires acollirà divendres, 22 de setembre, a les 18.30h, la conferència ‘Teràpies no farmacològiques, grups d’ajuda mútua i psicomotricitat amb personal especialitzat’. Dissabte, 23 de setembre, els membres de l’associació realitzaran una col·lecta al carrer Santacana amb carrer de l’Aigua, plaça de la Rosa dels Vents i rambla de les Bòbiles, davant del Mercat Municipal.

Les accions programades van començar dimarts amb la xerrada ‘Nous models de residència’ a càrrec de membres de l’Associació de Malalts d’Alzheimer a la Residència Sant Joan de Déu i ahir dimecres 20 de setembre, la Biblioteca Martorell va acollir la conferència ‘Maltractament a la gent gran’ a càrrec de membres dels Mossos d’Esquadra.