Prevenir i informar dels fets, aspectes clau per combatre el maltractament a la gent gran

1475
Albert López, Albert López, cap de policia de proximitat de l'ABP dels Mossos d'Esquadra de Martorell. Setmana de l'Alzheimer. AMA Martorell. Biblioteca Martorell
Albert López, al centre de la imatge, acompanyat de Paquita Espuche i Jordi Lucas, d'AMA Martorell

El cap de policia de proximitat de l’Àrea Bàsica Policial dels Mossos d’Esquadra de Martorell, Albert López, va oferir aquest dimecres a la Biblioteca Martorell una xerrada sobre els maltractaments a la gent gran. La cita s’emmarcava en els actes de la Setmana de l’Alzheimer, que organitza l’Associació de Malalts d’Alzheimer de Martorell (AMA). López va recalcar la importància d’informar les autoritats sanitàries, socials o policials davant de possibles casos i va facilitar un telèfon d’atenció, gratuït i confidencial, per a aquests casos.

El cap dels Mossos va exposar que hi ha molts maltractaments amagats que afecten els malalts d’Alzheimer, un col·lectiu més vulnerable a aquesta situació, i que “en la majoria de casos, el maltractador sol ser el cuidador, bé sigui un familiar o una persona externa”. Davant aquesta situació, un aspecte clau per a evitar-los és la prevenció. “El més important és que el propi malalt o algú del seu entorn comenci per informar dels fets, bé als serveis socials, a un Centre d’Atenció Primària o a la comissaria dels Mossos”. Per López, aquest pot ser “el primer pas per a la investigació del cas i, si s’escau, començar a formular la pertinent denúncia”, fet que pot derivar en una ordre d’allunyament.

Albert López, cap de policia de proximitat de l'ABP dels Mossos d'Esquadra de Martorell

Una de les eines de les que disposa la ciutadania per denunciar possibles casos de maltractament és la línia de telèfon de la Generalitat de Catalunya 900 900 120. “És un servei gratuït i que, a més, garanteix la plena confidencialitat”, explicava el caporal.

Les tipologies del maltractament a la gent gran i els malalts d’Alzheimer són molt diverses. Albert López va posar-ne en coneixement els principals: “el físic, el psíquic, l’abandó, la negligència per part del cuidador, el maltractament econòmic -el tutor o familiar que assumeix el control del patrimoni de la persona malalta- i fins i tot, encara que no ho sembli, el provocat per abús sexual, que és cada cop més habitual”.

Albert López, cap de policia de proximitat de l'ABP dels Mossos d'Esquadra de Martorell

Resta d’actes de la Setmana de l’Alzheimer

Els actes de la Setmana continuen aquest dijous 21 de setembre a les 12.00h amb la lectura del manifest a la plaça de la Vila, davant l’Ajuntament amb el lema ‘Segueixo sent jo!’ per donar visibilitat i atorgar el protagonisme necessari als afectats recentment per la malaltia, afavorint la seva autonomia, la presa de decisions, la inclusió d’aquest per part de la família i moltes més. Divendres, l’Esplai d’Avis de Buenos Aires acollirà (18.30h) la conferència ‘Teràpies no farmacològiques, grups d’ajuda mútua i psicomotricitat amb personal especialitzat’. Finalment, el dissabte, els membres de l’associació realitzaran una col·lecta al carrer Santacana amb carrer de l’Aigua, plaça de la Rosa dels Vents i rambla de les Bòbiles, davant del Mercat Municipal.

Programa d’actes de la Setmana de l’Alzheimer a Martorell